Burza práce v Kladně ukázala, že lidem se moc pracovat nechce

Střední školy přišly prezentovat různé kurzy
Zobrazit fotogalerii (11)
 

V Kladně a okolí firmy poptávají hlavně technické profese v dopravě a strojírenství. Uchazečů je málo, většinou jim chybí kvalifikace. 

Burzy práce ve Středočeském kraji získávají na oblibě. Organizuje je Krajská hospodářská komora Střední Čechy ve spolupráci s krajskými úřady práce. První letošní burza se uskutečnila v dubnu v Mělníku, kladenská je druhá a na podzim se chystá několik dalších. Do Kladna se sjelo 25 firem a 3 střední školy se svými prezentacemi. Uchazečů o zaměstnání se za celý den dostavilo jen asi 180.

Jaké pozice zde firmy prezentovaly

Firmy nabízely především technické profese v dopravě a strojírenství. Těžko obsaditelné pozice jsou například řidiči nákladních aut a autobusů, opraváři automobilů, operátoři, skladníci, elektrikáři, brusiči, soustružníci, truhláři, konstruktéři, ale i IT specialisté, prodavači, pokladní, recepční a obchodní zástupci.

"Uchazečů je málo, lidi moc pracovat nechtějí. Spíš spekulují, jak to udělat, aby mohli brát dávky na úřadu práce," posteskla si zástupkyně firmy A-Giga, s.r.o., která hledá specialisty a operátory do call cetra. Nabízejí dokonce práci na zkoušku, tak aby uchazeč nebyl vyřazen z úřadu práce a mohl se rozmyslet až po proškolení.  

"Volíme všechny možné cesty, jak najít zaměstnance, inzerujeme v novinách, v rádiu, ale nejlépe nám zatím fungují reklamní letáky přímo do domácností. Zde na burze se k nám žádný vhodný kandidát nedostal," prozradily zástupkyně firmy Mitsubishi Electric Automotive Czech s.r.o.

Strojírny Poldi, a.s., také zaznamenaly malý úspěch. "Většinou se hlásí lidé bez praxe, my je musíme přesvědčovat, aby si udělali alespoň rekvalifikační kurz."

Dejte mi nějaké brožurky, sháním cokoli

 

Krajská hospodářská komora 

"Největší nápor uchazečů je vždy dopoledne, odpoledne už je to slabší," sdělila Vladislava Šizlingová z Krajské hospodářské komory, která je guru těchto aktivit ve středních Čechách. "Zveme sem jak zaměstnavatele, tak i zástupce středních škol z oblasti. Letos ale přišlo málo studentů ve srovnání s burzou v Mělníku, kde byl zájem studentů větší.“

Krajská hospodářská komora pořádá mnoho aktivit na podporu trhu práce. Některé nápady vznikají i díky tomu, že se lidé sejdou právě na burze práce. Zde v Kladně se například zrodil nápad uspořádat veletrh škol v Mělníku, který podle zákulisních informací proběhne už na podzim. Střední školy tak dostanou příležitost prezentovat svým potenciálním studentům svou školu a přilákat je tak ke studiu.

 

Výrobky ze speciálních materiálů, vystavované SOŠ a SOU Kladno

Školy

V Kladně měly své prezentace tři střední školy: SOŠ a SOU Kladno, U hvězdy, SOŠ a SOU Vrapice a SHŠ Kladno.

Školy hledají pedagogy, ale také nabízejí různé kurzy pro veřejnost. Zástupci škol zde pomáhali budoucím studentům při výběru oboru a ostatním návštěvníkům dávali informace o kurzech, které jejich školy pořádají.

 

Jak burzu hodnotí úřad práce

Dle tiskové mluvčí krajského úřadu práce Kateřiny Beránkové burza práce v Kladně sklidila úspěch. Zástupci ÚP ČR na místě poskytovali zájemcům poradenství a informace. Návštěvníci se zajímali nejen o volná pracovní místa, ale také třeba o podmínky, za jakých se mohou rekvalifikovat, ptali se, jak správně napsat životopis nebo třeba jaké jsou podmínky evidence na ÚP ČR a přiznání podpory v nezaměstnanosti.