Zdiby a okolí se bouří proti halám Goodman

Tak by to mělo vypadat
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Ve Zdibech mají vyrůst obří haly Goodman, svojí velikostí předčí i Amazon. Obec má o výstavbu takový zájem, že obyvatelům o záměru nedala ani vědět. Stavte se 6. června na veřejném zasedání zastupitelů!

Všechno prasklo začátkem dubna. Místní si chtěli vyhledat podrobnosti o připravované stavbě supermarketu Lidl. Při této příležitosti narazili na záměr postavit mezi obydlenými domy haly Goodman. Nikdo moc neví, co by v nich mělo být, spekuluje se dokonce i o výrobě. Pikantní je, že se na všechno přišlo týden před definitivním ukončením oznámení, pokud by si toho nikdo nevšiml, automaticky by se potichu přistoupilo k stavbě.

„Pan starosta svolal zastupitelstvo s tím, že se budou všechna předchozí zamítavá rozhodnutí revokovat, nelíbily se mu výsledky hlasování, u kterého nebyl. Začátek nastavil na 16. hodinu, zřejmě aby tam nemohlo přijít tolik lidí. Paní Slavíková, která to tam organizuje, svolává lidi, aby přišli v co největším počtu,“ říká zastupitelka obce Klecany, která pomáhá v šíření zpráv o plánované výstavbě.

Kvůli zdejším zastupitelům nemůže být opraven například Zámek Zdiby, ten jeho majitelé chtěli dát do pořádku díky prodeji několika pozemků, které by posloužily jako stavební parcely - obec to zatrhla. Podívejte se, jak vypadá! Fotoreport: Zámek, nebo zřícenina?

Proti totiž nejsou jenom místní, ale i okolní obce. Navíc se na případu snaží někteří demonstrovat, jak důležité je, aby obce a města postupovaly v souladu s tím, co si přeje veřejnost. Co nejvíc vadí zdibským a okolí? Samozřejmě je to především zvýšení dopravy. Ve Zdibech se stojí kolikrát dlouhé kolony už teď, jak by to vypadalo, kdyby obcí měly projíždět stovky kamionů denně, se nikdo neodvažuje ani odhadovat.

Další problém je zdejší čtyřproudová silnice, ta vede prostředkem obce, ale za krajnicí není žádný chodník. Už tak cestu po krajnici zaplatilo hodně lidí životem, se zvýšením dopravy by se tak automaticky snížila bezpečnost. Navíc by bylo potřeba vybudovat sjezd z dálnice, který zatím údajně není možné vystavět. Celou situaci bude dokumentovat výzkum EIA.  

Klíčová slova: