Znáte zaniklé obce Benešovska?

Osada Příseka v roce 1935 měla 127 obyvatel
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Zánik obcí v benešovském okresu způsobila nejčastěji výstavba vodní nádrže na Želivce, dále slapské přehrady. Některé samoty vytlačila dálnice D1. Jiné zahubil požár či rekrační střediska.

Mezi zaniklé obce, osady či samoty okresu Benešov patří Babor, Dolní Kralovice, Hruškov, Hubičkův Luh, Jizbice, Kocanda, Kojetice, Kolna, Křemešník, Libčice, Mlýny, Naháč, Povalilka, Příseka, Smrčina, Toušice, Vosí, Zákopy, Žibřidovice, Živohošť 

Samota Babor stála ve stráni nad Vltavou u letoviska Nová Rabyně. Ve druhé polovině 40. let vyhořela a od té doby pamětníci vídali jen ruiny.

Městečko Dolní Kralovice se nacházelo v údolí řeky Želivky. Bylo zbouráno v letech 1968-1975 z důvodu výstavby vodní nádrže Švihov. Moderní obec Dolní Kralovice pak vznikla nad řekou Želivkou. Nacházejí se 45 km jihovýchodně od města Benešov v jihovýchodním cípu benešovského okresu. Želivka zcela zalila  osadu Příseka, která v roce 1935 měla 25 domů a 127 obyvatel. Přestala existovat v roce 1972. Zachovala se z ní návesní kaple, která byla  rozebrána a ve stejné podobě postavena ve Vítonicích. Na původním místě zůstala jen kaplička i z osady Žibřidovice, rovněž zaniklé kvůli nádrži Želivka. Kaplička zbyla také z obce Libčice.

Samota Hruškov u Blaženic zanikla v padesátých letech kvůli výstavbě vodní nádrže Slapy. Taktéž samota Smrčina u Přestavlk. Kocanda byla samota s hostincem v č. p. 14 na Moráni majitele Antonína Křížka. I ona zanikla kvůli výstavbě vodní nádrže Slapy.

Jizbice vznikly z původně poplužního dvora s hájovnou. Osada se 7 popisnými čísly představovala skupinu chalup. Zanikla v roce 1957 a na jejím místě je rekreační středisko.

Osada Kolna u obce Hulice byla vedena v císařském katastru z roku 1838. Zanikla v sedmdesátých letech, zřejmě kvůli dostavbě dálnice D1. Podobný osud potkal i samotu Naháč u Vranova.

Článek byl připraven podle webového portálu Zanikléobce.cz
Klíčová slova: