Koktejl, steak či zmrzlina aneb jak se v létě NEPO…?

 

Nedopečený steak na letním festivalu, zmrzlina od stánku nebo koktejl v baru a průjem je na světě. Teplo nahrává množení bakterií jak ve vodě, tak v potravinách. V létě jsou lidé průjmovým onemocněním vystaveni nejvíce.

Lidé cestují do exotických zemí s nižšími hygienickými standardy mění svůj zaběhlý režim a stravovací návyky. Průjmové onemocnění postihuje drtivou většinu cestovatelů, většinou jej způsobují infekční původci, jako jsou bakterie, viry nebo paraziti. Může se objevit při každé razantnější změně prostředí, kontaktem s novými bakteriemi a s tím související změnou naší mikroflóry.

Spouštědlem může být stres

Spouštědlem může být také intoxikace, potravinové alergie či intolerance, ale i zvýšená psychická zátěž – stres z cestování, únava. V případě masivní dehydratace, kdy je třeba doplnit tekutiny a minerály, můžete s průjmem skončit i v nemocnici na kapačkách. Dehydratace z průjmů ohrožuje nejvíce děti – ty potřebují denně přijmout tekutiny v objemu 10 – 15 procent své váhy, dospělému stačí 4 procenta.

Šest "OČEK" jako prevence

Co se nákupu a konzumace jídla a pití týče, stačí se řídit pravidly „šesti O“ obchod, originál, otevřít, oloupat, omýt, ovařit. Jednou z možností, jak připravit trávicí trakt na cestu, je preventivní podávání probiotik, která osídlí střevo a posílí imunitu.

„Pokud se akutní průjem již rozvine, je možné probiotika využít k jeho zmírnění a zkrácení doby trvání. Pomohou také rychlejší obnově střevní mikroflóry,“ uvedl předseda Mladých praktiků MUDr. Norbert Král.  

Ve vedru se potraviny rychle kazí a vymstít se může i odleželý párek v rohlíku.

Festival z TOI TOIky

Letní pohodu s přáteli může překazit i nedodržená "hygienická drobnost"

Zažívací obtíže se často pojí i s cestováním po letních festivalech a stravováním ve stáncích rychlého občerstvení. „Ve vedru se potraviny rychle kazí, a tak se hudebnímu fandovi může odleželý párek v rohlíku lehce vymstít. S hygienou to na festivalech také nebývá valné a je škoda koncert oblíbené kapely poslouchat na záchodovém prkénku,“ dodal MUDr. Norbert Král.

Cestovatelská lékárnička

Podle známého cestovatele, viceprezidenta Českého klubu cestovatelů Jiřího Kolbaby, snáší každý člověk cestování jinak. „Já mám například skvělé zažívání a zvládám i země s nižším hygienickým standardem. Dávám si pozor na vodu z neprověřených zdrojů, vyhýbám se listové zelenině, u níž nevím, čím byla hnojena, a všechno umývám. V cestovní lékárničce s sebou vždy nosím z preventivních důvodů „letní“ probiotika,“ říká cestovatel, který procestoval více než 130 zemí světa a navštívil všechny kontinenty.

Spouštědlem může být i zvýšená psychická zátěž, stres i únava

Doprovodné příznaky průjmu

Infekční průjmová onemocnění kromě opakovaného nucení na stolici někdy provází horečka, bolesti svalů a kloubů, únava, zvracení, zimnice, bolesti břicha. Akutní průjem trvá jen několik dnů, chronický déle než 14 dnů a vyžaduje nasazení vhodné léčby.