Čínský oves odolá i zahrádkářům zabijákům

Čínský oves je vysoce odolný vůči nepéči
 

Čínský oves je trpělivá květina, která přežije dlouhá léta i pod rukama vysoce nešikovného zahrádkáře, ani delší sucho na její růst nemá vliv. 

Čínský oves se řadí k bromeliovitým rostlinám, které pocházejí původně z Jižní Ameriky z Mexika. Jako jeden z mála z této skupiny vyrůstá přímo z půdy, většina zástupců bromeliovitých vyrůstá z jiných rostlin.

Bilbergie získala český název podle barevného květenství, které připomíná laty ovsa, neméně  zajímavé jsou ale i jemně ostnaté a převislé listy.

Máte problém se „sklerózou zalévání“? Žádný problém

Roste převisle

Pokud patříte mezi pěstitele, kteří se svému koníčku věnují spíše podle nálady, je čínský oves rostlina ušitá na míru pro vás. Bilbergii neuškodí několikatýdenní sucho, zapomenete-li květinu zalít, nic se neděje, naopak ji nedělá dobře přemíra péče a vlhkého prostředí. Je tedy vhodná i pro ty z vás, kteří jsou často mimo domov a nechtějí se stresovat, jestli jim domácí zeleň uvadne. Rostlině dodávejte vodu vždy do misky a dbejte na to, aby nestála dlouhodobě ve vodě.

Čínský oves patří mezi vytrvalé rostliny, které rostou mnoho let, často se v rodinách dědí z generace na generaci. Chcete-li své děti naučit starat se o květiny, čínský oves se nabízí jako skvělá rostlina do začátku.

Na co všechno nesmíte v červnu na zahradě zapomenout, se dozvíte zde.

Pěstuje se prakticky sám

Květy jsou růžové až červené

V Mexiku roste čínský oves jako plevel a ani u nás nepatří k žádným citlivkám. Jediný a důležitý požadavek je pro něho správné světlo. Nemá rád polední slunce, ale pokud ho necháte pouze ve stínu, květy vás nepotěší. Proto ho postavte na světlé místo. Roste převisle, doporučujeme tedy postavit květináč s ovsem na vyvýšené místo, například na skříň, interiér si zkrášlíte a rostlině dáte prostor na volný růst.

Čínský oves můžeme označit za samorosta, to ovšem neznamená, že mu párkrát do roka nemůžete doplnit živiny ve formě tekutého hnojiva – návod na jeho ekologickou přípravu si přečtěte zde. Pro oživení listů je čas od času postříkejte dešťovou vodou.

Exotický květ vydrží déle než půl roku

V jeho domovině kvete oves po celý rok, u nás v obýváku vás bude červeným květem těšit od září až do února.

Rostlinu je jednoduché rozmnožit, sama vyhazuje postranní výhonky, které mají vlastní kořínky. Připravte pro nové rostlinky rašelinový dobře propustný substrát a opatrně je oddělte od původní rostliny, než se pořádně ujmou, přihnojujte je dvakrát měsíčně.

Pokud vám oves příliš vyrostl a chystáte se ho přesadit do většího květináče, nezapomeňte na zahradnické rukavice. Malé ostny na stranách listů by vás mohly nepříjemně poranit.

Znáte všechny jedovaté rostliny, které pěstujete? Připravili jsme pro vás jejich přehled.