Jaká je kvalita vody? Koupací sezona je tady!

Kam se jít koupat?
 

Bazény otevřely své brány už v květnu. Hygienici mají za sebou druhé měření kvality vody. Zatím to vypadá slušně.

Koupací sezona začíná, ačkoli tomu počasí ještě úplně nenasvědčuje. Tento týden proběhla kontrola na většině větších koupališť. Jednalo se o letošní již druhou, jak dopadla? Vlastně docela slušně! Jak se voda vlastně kontroluje? Nejdříve pohledem, vizuálně se posoudí, potom putuje do laboratoře. Na místě se tedy hodnotí průhlednost, teplota vody i vzduchu, posléze proběhnou labolatorní rozbory. 

„V loňské sezoně bylo sledováno celkem 276 míst využívaných ke koupání, z toho 157 provozovaných koupališť ve volné přírodě a 119 koupacích oblastí. Bylo odebráno 930 kontrolních vzorků vody k provedení laboratorních analýz a na jejich základě byl vydán zákaz koupání v 10 lokalitách. Kvalita vody označená jako nevhodná ke koupání byla zjištěna v 33 lokalitách,“ komentuje výsledky loňských kontrol hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta a dodává: „Nejčastějším důvodem k vydání zákazu koupání byl nadlimitní výskyt sinic a na některých místech jsme zaznamenali i přítomnost tzv. ‚vyrážky z koupání‛, což je kožní onemocnění projevující se tvorbou skvrn, puchýřů, zarudnutím kůže a intenzivním svěděním.“

Jak to všechno dopadlo? Oproti polovině května došlo na některých místech ke zlepšení. Jde o Slapy a Orlík, dostali 1- (voda je tedy vhodná ke koupání). Další místa Středočeského kraje mají stejný stupeň, jedná se o písník Hradištko, rybník Jureček a Probošská jezera.


Kde je situace naopak horší? Známku 2- dostala následující koupaliště: Tyršovo koupaliště, Vyžlovka u Prahy, jezero Ostrá nebo Bakov. Dva mínus znamená, že se jedná o vodu, která je vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. Zhoršení souvisí s obsahem řas a tím pádem sníženou průhledností. Další monitoringy proběhnou v polovině června.