Obrovská bolest a utrpení! Na Ruzyni zadrželi stovky chameleonů a 15 gekonů

 

Nepopsatelnou bolest a utrpení musela zažít zvířata, která z Madagaskaru pašoval pětadvacetiletý cizinec. V obyčejném látkovém kufru a cestovní tašce se snažil do Česka dostat takové množství chameleonů, gekonů a hadů, že si snad chtěl otevřít soukromou zoo.

Celníci na pražském letišti Václava Havla se nestačili divit. Prvním impulsem k odhalení obrovského množství živých tvorů bylo, že se jim nezdál obsah zavazadel muže cestujícího z exotické země. Následný rentgen odhalil, že obsah kufru a tašky určitě nebude tak nevinný, jak se snažil cizinec tvářit.

Češi jsou v pašování zvířat považováni za extratřídu. Specializujeme se především na obchod s exotickým ptáky a plazy. Největší zájem je v Asii, zejména pak v Číně.

Při kontrole celníci postupně nalezli celkem 221 chameleonů a 15 gekonů, kteří byli ukryti ve dvou krabicích a bubínku z přírodního materiálu. A aby toho nebylo málo, vykoukla na ně i užovka ukrytá v látkovém pytli. "Přivolanými pracovníky České inspekce životního prostředí, kteří na případu s celníky spolupracují, bylo určeno, že se jedná o exempláře uvedené v příloze o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami a pro jejich dovoz je nutné předložit vývozní povolení Madagaskaru a dovozní povolení ČR," potvrdila za Celní správu Šárka Miškovská. 

Případ dále šetří ruzyňští celníci jako podezření z trestného činu neoprávněné zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Každý rok u nás celníci odhalí několik desítek pašeráků. Je to stejně výnosný a kvetoucí obchod jako například byznys kolem zbraní a drog. I proto celníci často kontrolují dodávky a kamiony.