Jesenice do půlnoci hlasovala o hazardu. Změna se nekoná

Diskuze na zasedání zastupitelstva v Jesenici u Prahy 7. června 2016
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Ačkoliv městskou vyhlášku o loterijních hrách napadly hned dva orgány státní správy, jeseničtí zastupitelé se rozhodli pro vyčkávací taktiku. Riskují pozastavení její platnosti.

Ostře sledované zasedání zastupitelstva v Jesenici u Prahy začalo v úterý v šest hodin večer. Byl mu přítomen vedoucí odboru veřejné správy, kontroly a dozoru Ministerstva vnitra ČR Miroslav Veselý. Své zájmy přišel hájit také právník Stanislav Beran, zástupce firmy Happy Day provozující kasino.

Po desáté večer přišel na projednání bod vyhlášky regulující ve městě hazard. Starostka Radka Vladyková upozornila na vážnost situace, kdy obec má od roku 2014 protizákonnou vyhlášku. Rada v onom roce schválila úplný zákaz hazardu s posvěcením Ministerstva vnitra. "Tehdejší starosta Smutný místo toho předložil zastupitelstvu vyhlášku s uvedením firmy a místa kasina na Budějovické ulici," uvedla Radka Vladyková. Tuto vyhlášku napadl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jako diskriminační. Za závadný ho označilo i Ministerstvo financí. 

Zastupitelé mohli nyní nově situaci vyřešit více způsoby. Buď zavést úplný zákaz hazardu, což je možnost, kterou využívá asi 5 % obcí v České republice. Takový návrh také přednesl zastupitel Petr Tiso. Další možností je zrušení jakékoliv regulace, což by mohlo z Jesenice udělat středočeské Las Vegas. Obvyklou regulací je buď povolení určitých částí obce pro hazard, nebo naopak v určitých částech jeho zákaz. "Není ideální řešení. Úplný zákaz může vést k žalobě o náhradu škody majitele kasina. Zatím podobný případ u nás soudy neřešily," uvedl ministerský úřední Miroslav Veselý. Ten také upozornil, že pokud zůstane současné znění vyhlášky, bude to považovat za obcházení zákona. 

Do rozhodování přišla čerstvá událost z téhož dne, kdy prezident republiky podepsal nový zákon o hazardu, který začne platit od 1. 1. 2017. Má například zakázat hrací automaty v restauracích. Očekává se, že tři čtvrtiny provozovatelů hazardu u nás zanikne. Starostka Radka Vladyková navrhla přerušit projednávání bodu, počkat na platnost nového zákona a pak udělat novou vyhlášku.

Návrh na úplný zákaz hazardu podpořili zástupitelé za TOP 09 a STAN v Koalici za rozumný rozvoj Jesenice. "Vždycky jsem byla pro plošný zákaz hazardu. Podle odhadů psychologů jsou statisíce závislých a dostávají se do spirály dluhů celé rodiny. Gambleři si často shánějí peníze kriminální činností," řekla Lada Duchoňová z TOP 09. Lékař Petr Tiso varoval před rozšířením patologického hráčství. 

V hlasování, které vyšlo na půlnoc, se pro nulovou toleranci hazardu v Jesenici vyslovilo sedm zastupitelů, žádný nebyl proti a dvanáct se zdrželo. Návrh tak neprošel a dále existuje nezákonná vyhláška, jejíž platnost v dalších měsících nejspíš pozastaví stát.