Tip na výlet: Den Kozla 2016, to je hudba, pivo a tradiční řemesla

Spoustu zábavy slibuje již dvacátý čtvrtý ročník Dne Kozla
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Nevíte, kam zajít o víkendu? Pivovarský festival na třech pódiích proběhne v sobotu za účasti známých kapel. Na akci se chystají tisíce lidí, kteří si vyzkouší pivarská řemesla, prohlédnou pivovar a ochutnají guláše.

Brány pivovaru se v sobotu 11. června ve Velkých Popovicích otevřou v devět ráno a od půl jedenácté začne dvacátý čtvrtý ročník Dne Kozla. Na třech pódiích zahraje jedenáct kapel a hudebníků. K nejznámějším patří kapely Olympic a Žlutý pes, písničkář Xindl X, Jaroslav Uhlíř nebo Ivana Hlas. Vstup na akci je zdarma. Úplný program najdete v rubrice Kam za čím.

Pro tento den bude připravena pivní specialita Velkopopovický Kozel Nefiltrovaný. Ležák se díky vyššímu počtu pivovarských kvasinek vyznačuje plnou chutí a jemnou hořkostí. Pomáhal ho vařit Ondřej Hejma se svou kapelou Žlutý pes. Více v článku: Ondřej Hejma: Pivo nám zpříjemňovalo chmurné chvíle

Otestujte svůj fortel

Pivovar ve Velkých Popovicích soustřeďuje řadu druhů řemeslníků již více než 140 let. Po celý den budou na několika místech areálu ukázky tradičních manuálních profesí, které více či méně souvisí s pivovarnickou tematikou. Návštěvníci si práci budou moci vyzkoušet na vlastní kůži. Na chvíli se tak můžete stát řezbářem či kovářem, uplést si pivní podtácek z orobince, malovat na keramiku, lisovat olej s příměsí chmelu nebo si ve sklářské dílně zkusit foukání do sklářské píšťaly, rytí, broušení či malování na sklo. Vlastní výrobky si za symbolické ceny odnesete domů. 

Ochutnejte pivo a guláš

Nebudou chybět oblíbené komentované prohlídky pivovaru a ochutnávka ve sklepích. Je připravena celá řada českých jídel a pochoutek. Kuchařský mistr Ivan Vodochodský vás provede ochutnávkou několika druhů gulášů.