Foto: Tohle je kaple! Najdete ji v Brnkách

Brnky kaple - bez komentáře
Zobrazit fotogalerii (13)
 

Podívejte se na exkluzivní fotografie z místa zkázy! Věděli jste, že v rozpadlém renesančním zámku Brnky je kaple? Cenné štuky i fresky dneska nahlodal zub času, nikdo se o budovu totiž nestará.

Osud zámku v Brnkách jsme vám nastínili již minulý týden. V zámku je stará kaple s velmi cennými a starými štuky. Věděli jste to? Díky liknavosti majitelů a v podstatě i současného majitele, Spolku pro obnovu zámku Brnky, už zchátrala úplně.

O stavu zámku jsme informovali již minulý týden. V kauze budeme rozhodně pokračovat. Kdy spadne zámek v Brnkách?

Všude sutiny, podpěry a najednou se před vámi otevírá starobylá kaple. Velká okna jsou částečně zastavěná cihlami, údajně se jedná o zajištění statiky. V jednom místě to dokonce vypadá na menší požár a nebo si tady dělníci udělali ohníček?

Web zriceniny.eu říká, že původní gotickou tvrz Birkovi přestavěli r. 1652 na dnes zchátralý renesanční zámek s kaplí a se zbytky gotického zdiva. R. 1661 jej postoupili rektorovi jezuitské koleje. Barokní úpravy jsou z let 1721-1723, novorenesanční ze 70. - 80. let 19. století.

V problematice zámku Brnky budeme pokračovat, již brzy se dočtete, co všechno tady mělo proběhnout a kolik dostal dotací. Přesto se zde v podstatě nic neděje. Tedy kromě toho, že je stále více a více zarostlý kopřivami.