Sapa přivítala Andreje Babiše, nechal se ostříhat a vyprávěl o EET

 

Klášter, procházka po tržnici, stříhání a nakonec konference o elektronické evidenci tržeb. Ministr Andrej Babiš navštívil Sapu.

  • Babiš byl poprvé v Sapě
  • Nechal se dokonce ostříhat
  • Přednášel o elektronické evidenci tržeb, následovala konference, na které se sami podnikatelé mohli ptát na to, co je nejvíce pálí
  • Prohlásil, že se bude zasazovat o vznik přímého leteckého spoje do Vietnamu
  • Státní pokladna by si díky EET měla přijít na 18 miliard ročně
  • Konference má nastartovat spolupráci Ministerstva financí a Finanční správy ČR s vietnamskou komunitou
  • Přítomen byl i předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter, rozhovor s ním vám exluzivně přineseme příští týden

 

Návštěva ministra financí Babiše začala u zdejšího budhistického chrámu. Z toho se odebral na procházku tržnicí, prošel halou s oblečením a zamířil do kadeřnictví. Tady se nechal ostříhat a na cenu padesát korun odpověděl, že by si paní měla říkat víc. Dal jí stokorunu a tiskovka mohla začít, probíhala ve zdejší restauraci Hoang Thanh.

Na té vystoupilo hned několik řečníků. Zahajovací řeč měl předseda Svazu vietnamských podnikatelů Pham Long, pokračoval Andrej Babiš a poté vystoupila Babišova náměstkyně daní a cel Alena Schillerová. 

Co ještě prozradil ministr? Co má proti policejnímu řediteli a je čas, aby ANO odešlo z vlády? Andrej Babiš: Ministr Chovanec kazí vládě reputaci

Přednáška byla vedena na téma "Fámy a fakta o EET". Měla tak lidem přiblížit celou rozsáhlou problematiku elektronické evidence tržeb a registračních pokladen. Podle Babiše se lidé nemají čeho bát. V případě drobných živnostníků není potřeba pořizovat drahou pokladnu, úplně postačí chytrý telefon nebo tablet. Problém může být v tom, že takový přístroj musí mít přístup na internet. Přesto vyvstává otázka - co když nepůjde internet, spadne wi-fi, vypadne proud? 

Co si myslíte o EET?

Každá účtenka má mít unikátní kód. Tento kód v případě, že spadne internet, nebude vygenerován. Do 48 hodin ale potřebná data provozovatelům přijdou. "Státní pokladna by tak měla mít ročně o 18 miliard korun více," slibuje si od tohoto kroku Babiš.

Evidence má své příznivce, stejně jako odpůrce. Většinou se ozývají hlasy, které tvrdí, že by tato záležitost položila drobné živnostníky, navíc se jedná o další byrokracii, ve které se podnikatelé mohou snadno ztratit. Ve hvězdách je, zda by bylo možné, aby nastavovaný model fungoval právě v případě tržnic, farmářských trhů nebo drobných stánkařů. Na prodejní automaty se zákon vztahovat nebude.

Kde se vzal nápad?

EET má svůj vzor. Babišovi se zalíbilo řešení, jaké mají Chorvati, nechal se tak inspirovat a přišel s nápadem elektronické evidence. V Sapě byl poprvé a neskrýval své nadšení. "Poradil jsem té dámě, která mne stříhala, aby zvedla sazby," vtipkoval ministr. "V tržnici jsem dneska vůbec poprvé," pokračoval. Ministr také uvedl, že se zasadí o přímé letecké spojení s Vietnamem. 

Sněmovna schválila zavedení EET na konci února, a to navzdory obstrukcím. Ukončení rozpravy označila za nedemokratické pravicová opozice a na konci května představila návrh na zrušení zákona u Ústavního soudu. V první fázi by EET měla být spuštěna už od 1. prosince 2016 pro hotely a restaurace. Od března 2017 by platila pro maloobchodní a velkoobchodní firmy.