Sedm tipů, jak využít kokosový olej

Až kokosový olej vyzkoušíte, už ho nedáte z ruky
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Díky nízkému obsahu kalorií je kokosový olej součástí redukčních jídelníčků. Zkrášluje a ozdravuje tělo a léčí bolavé tlapky domácích mazlíčků.

Kokosový olej je univerzální pomocník, který využijete jak v kuchyni, tak při péči o vaše tělo. Je výborným doplňkem stravy při redukčních dietách i v rámci zdravé stravy. Díky jeho desinfekčním a vyživujícím účinkům působí blahodárně na pokožku i vlasy. Zkrátka, kdo ho jednou zkusí, nedá na něj dopustit.

Panenský kokosový olej musí být lisovaný za studena. Slupka se oddělí od dužiny, která se rozdrtí a z ní se vytlačí čistý olej.

Pěstujte s námi superpotraviny pro vaše zdraví. Připravili jsme pro vás návod i recept. Více si přečtěte zde.

Přejděte v kuchyni na zdravější způsob vaření

Kokosový olej nabízí oproti ostatním rostlinným olejům řadu výhod. Jako první můžeme jmenovat jeho vysokou teplotní odolnost, která se pohybuje kolem 200 °C. Můžete se tedy hravě vyhnout jeho přepalování a prskání po celé kuchyni. Na oleji nemusíte pouze smažit, přidejte ho do salátů, do domácího pečiva nebo si s ním chléb pomažte.

Naše tělo ho také delší dobu tráví, energie se tak uvolňuje postupně. Čtyři lžičky kokosového oleje by měly vaše tělo zasytit na čtyři až pět hodin.

Nad 20 °C kokosový olej taje

Přestože je kokosový olej tuk, je ze všech dostupných olejů nejméně kalorický. Navíc jeho vnitřní konzumace promašťuje pokožku a dodává vlasům lesk. 

Obsahuje v sobě vitaminy A, D a E. Snižuje cholesterol, podporuje metabolismus a zmírňuje trávicí obtíže.

V chladnu je kokosový olej tužší. V teplotách nad 20 °C taje. Na jeho kvalitu to však nemá žádný vliv.

Vyživuje pokožku i vlasy, desinfekční účinky pomáhají předcházet kožním nemocem

Kokosový olej je velmi oblíbený i jako kosmetický přípravek. Pravidelným potíráním celého těla docílíte pěstěného vzhledu pokožky. Díky obsahu kyseliny laurové působí olej antibakteriálně. Pomáhá v průběhu kožních nemocí a zamezuje jejich vzniku.

Kokosového oleje není nikdy dost

Nemusíte v obchodě utratit tučnou částku za přípravky, které slibují, že vašim vlasům dodají sílu a lesk. Pravidelným používáním kokosového oleje docílíte stejných, můžeme říci i lepších, účinků. Pozor si však dejte na množství oleje, které do vlasů aplikujete. Má silné promašťovací účinky. Je proto dobré ho na vlasy nanést večer před spaním a nebo nechat působit větší množství oleje pár hodin před umytím.

Chcete bělejší zuby? Používejte kokosový olej

Olej naneste na vyčištěné zuby a prstem nebo jemným kartáčkem ho pár minut na zubech třete. Po týdnu používání uvidíte první účinky. Kyselina laurová pomáhá léčit afty a drobné ranky v ústech. V poslední době se čím dál častěi objevuje názor, že dokáže nahradit i zubní pastu.

Mlsáte rádi? Upečte si s námi domácí preclíky. A to za pár minut! Podívejte se na recept.

Přírodní balzám na rty

Přírodní oleje jsou oblíbenou složkou mnoha výživných balzámů. Proč si tedy nepotřít rty oleji rovnou? Kokosový olej vyživuje a hydratuje popraskané rty. Můžete ho používat v jakémkoli období.

Pomůže na spáleniny od slunce i z kuchyně

Kokosový olej zklidňuje popáleniny. Pokud jste strávili delší dobu na slunci nebo jste si sáhli na rozpálený pekáč a vaše pokožka je v jednom ohni, sáhněte právě po tomto pomocníkovi. Je výbornou náhražkou mléka po opalování.

Univerzální olej i na masáže

O univerzálnosti tohoto oleje není sporu. Máte rádi masáže? Místo parfémovaných olejů použijte kokosový.

Balzám na bolavé tlapky domácích mazlíčků

Účinky kokosového oleje už objevili i pejskaři a majitelé jiných chlupatých miláčků. Má váš pes popraskané tlapky z rozpáleného asfaltu? Nebo mu nedělají dobře nasolené chodníky v zimě? Desinfekční a hojivé účinky oleje tlapkám uleví a změkčí je. Navíc se nemusíte strachovat, jestli zvířeti nebude špatně, pokud olej olíže.

Krátkosrstým plemenům je dobré olej vtírat do srsti. Pomáhá to většímu lesku i výživě často suché kůže.