Goodman Zdiby: Kde je pravda? Zdejší zastupitelé se brání

Tak by to mělo vypadat
Zobrazit fotogalerii (7)
 

O výstavbě hal Goodman ve Zdibech jsme vás již informovali. Jaké je stanovisko radnice? O nic prý nejde, věc je již uzavřená a čeká ji EIA. Oznámení bylo prý vyvěšeno včas, brání se radnice.

Hlasy lidí ze Zdib a okolí se začaly zvedat proti radnici a především proti výstavbě hal Goodman, které mají vzniknout 25 metrů od rodinných domů. Obec údajně nevyvěsila včas oznámení. Zdejší obyvatelé na všechno přišli souhrou náhod, když zjišťovali, kdy a kde bude stát slibovaný Lidl. Dle vyjádření místostarosty Jiřího Žáčka ale dokument poslali pozdě z kraje, zastupitelé ho tedy vyvěsili tak brzo, jak jen to bylo možné. O haly mohou mít prý zájem maximálně vlastníci jednotlivých pozemků. Radnice si žádnou výstavbu nepřeje. Kde je pravda, ukáže až čas, v tuto chvíli se neděje nic. Musí nejdříve proběhnou výzkum EIA.

 

 

Co na to všechno říkají zdejší zastupitelé? Starosta Tvrdý je nemocný, odpovídal nám tedy místostarosta Jiří Žáček.

Proč se proti výstavbě něco nedělalo od začátku?

Podobná výstavba se nemůže líbit nikomu, samozřejmě se tedy nelíbí ani nám. Od první chvíle, co nám poslali z kraje žádost, děláme co můžeme. Podepsali jsme petici s okolními obcemi, napsali jsme všem ministrům, aby se do toho více angažovali, až bude probíhat jednání na vládě. Neznám nikoho, kromě majitelů pozemků, kdo by měl radost z výstavby hal. Jakmile jsme se o záležitosti dozvěděli, vyvěsili jsme to. Zdiby se nachází na okraji Prahy a tady je zájem o výstavbu všeho. My se tomu bráníme, odoláváme, ale ten boj je hrozně těžký. V žádném případě nejsme pro výstavbu hal. V tuto chvíli probíhá zjišťovací řízení, zjišťuje se, zda by se tam dalo vůbec něco postavit.

Kdyby to bylo v rámci parku v Klíčanech, tak by se to asi dalo pochopit...

Tohle se nedá nikdy pochopit, kdyby to bylo něco užitečného, něco, co tu obec zkrášluje nebo jí vytváří nějaké životní prostředí, tak ano. Ovšem neexistuje, aby měl někdo zájem o podobný projekt, jako je Goodman. My na obci jsme proti jakékoli výstavbě ve Zdibech. Za námi stojí většina zdejších obyvatel. Naše vize je, aby se v obci dál nestavělo. Lidé, kteří se sem stěhují, jsou tady proto, aby bydleli na vesnici. Chtějí zachovat vesnický ráz. Nedovedu si představit, že by někdo v obci chtěl, abychom to tu zastavěli až k dálnici nebo k Chabrům. Lidé, kteří stavby a architektonické soutěže podporují, jsou propojeni s majiteli pozemků.

Co bude dál s Goodmanem?

Teď bude probíhat EIA, ta to dostane do nějaké roviny a oni budou muset přizpůsobit projekt, poprat se s ním. Ovšem z hlediska dopravy a životního prostředí by to mohlo být pozastaveno, podobně jako okruh nebo letiště Vodochody. Jsou tam důvody, které si myslím, že výstavbu pozastaví do doby, než bude vyřešený okruh Prahy. Do té doby projekt není realizovatelný.