Vestecký BIOCEV má přinášet prospěch celému lidstvu

Biocev Biotechnologické a biomedicínské centrum Akademie věd a Univerzity Karlovy ve Vestci
Zobrazit fotogalerii (17)
 

Po půl roce zkušebního provozu byl slavnostně otevřen areál biotechnologického výzkumu ve Vestci. Stovky českých i zahraničních vědců již přinášejí výsledky v projektu za miliardy korun.

Před necelými pěti lety 31. října 2011 Evropská komise schválila projekt BIOCEV. 18. prosince 2015 proběhla oslava dokončení stavebních prací. Ve Vestci má pracovat 400 vědeckých pracovníků a 200 studentů. 

"Pokud se sejde šest ústavů Akademie věd a dvě fakulty Univerzity Karlovy na jednom místě, tak je to určitě dobrý signál. BIOCEV nemá být závislý jen na veřejných prostředcích, ale měl by se spojovat se soukromým sektorem. Přeji pracovníkům, aby jejich mozky přinášely prospěch České republice i všem lidem na této planetě," řekl při slavnostním zahájení místopředseda vlády Pavel Bělobrádek. 

Ministryně školství Kateřina Valachová řekla, že BIOCEV je vlajkovou lodí české biomedicíny. Ministerstvo školství administrovalo evropské peníze na výstavbu zařízení. "BIOCEVU věštím úspěch, protože měl u svého zrodu dvě geniální matky - Akademii věd a Karlovu univerzitu," řekla Kateřina Valachová.

Hejtman Miloš Petera připomněl, že Středočeský kraj založil Středočeské inovační centrum a jeho členy jsou také vědecká pracoviště. "Jsme jediným krajem, na jehož území není veřejnoprávní vysoká škola. Proto jsme strašně rádi, že se zde představuje Univerzita Karlova," řekl Miloš Petera.

K realizaci se BIOCEV posunul před lety záměrem nového biotechnologického ústavu. "Chtěli jsme interdisciplinární projekt financovaný ze Strukturálních fondů. Akademie věd proto zakoupila strategické pozemky ve Vestci. Nyní tu sídlí 56 vědeckých skupin a pět výzkumných programů," sdělil Jiří Drahoš, předseda Akademie věd. 

Asi třetinu vědců v BIOCEVU tvoří cizinci. "Za relativně krátkou dobu odsud vzešlo již 320 vědeckých výstupů pracovníků od Austrálie po americký kontinent. Nyní bude projekt čekat pět let provozu o obhájení udržitelnosti," uvedl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Ředitel Ústavu molekulární genetiky Václav Hořejší je statutárním zástupcem příjemce dotace a garanta celého projektu. Nesl veškerou odpovědnost a poslední tři roky prý byly velmi náročné. "Po šesti měsících zkušebního provozu se nenašla žádná vážná závada. Obavy, které mne občas budily ze spaní, se naštěstí nenaplnily. O projekt se výjimečně zasloužili tři lidé. Vladimír Viklický před jednácti lety přišel s původní myšlenkou. Peter Šebo byl dva roky lídrem projektu a stanovil základní principy. Tomáš Pěnek zvláště v poslední fázi zajistil administrativní a byrokratické náležitosti," řekl Václav Hořejší. 

Ředitel BIOCEV Pavel Martásek zmínil citát Jana Amose Komenského: Kdo staví u cesty, ten má hodně kritiků. "Jsem přesvědčen, že jsme většinu kritiků umlčeli," pochvaluje si Pavel Martásek. 

Klíčová slova: