Dovolená celé léto? Pořiďte si zahradní bazén

Vedra jsou tady, zchlaďte se ve svém
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Přihlásily se horké dny. Zchlaďte se ve vlastním bazénu a nemačkejte se na plovárnách. Přinášíme vám přehled typů bazénů, ve kterých si můžete zpříjemnit dny.

Léto je tady a s ním spojená vedra. Co s tím? Máme pro vás nejjednodušší řešení, pořiďte si na zahradu bazén. Trávíte svůj volný čas pouze relaxací, nebo patříte mezi akční jedince, kteří chvilku neposedí? Při volbě je důležité zvážit mnoho faktorů, přeci jen si nový bazén nepořizujete každý rok.

 

Test: Potřebujete bazén?

Rádi trávíte svůj čas na zahradě?
Máte malé děti nebo časté návštěvy?
Chcete mít možnost se zchladit kdykoli během dne?
Chcete zhodnotit vaši zahradu?
Chcete se vyhnout přeplněným plovárnám?
Nelíbí se vám znečištěná přírodní koupaliště?
Nechce se vám jet do zahraničí jen kvůli koupání? Co takhle užít si koupání doma?

Pokud jste odpověděli alespoň ve čtyřech případech ANO, bazén je pro vás správnou volbou.

Jaký bazén je pro vás vhodný?

Důležité je ujasnit si, který bazén vám bude nejvíce vyhovovat. A to nejen způsobem využití, ale i tvarem a cenou. Vybírejte mezi ostrými, oblými i netypickými tvary. Máte velkou zahradu? Ta si zaslouží obří bazén, ale i na menší zahrádky je možné si pořídit bazén, ve kterém si zaplavete. Vše se samozřejmě odvíjí od částky, kterou chcete do nového bazénu investovat.

Nadzemní bazén

Pokud si nejste jistí, jestli bazén užijete i v dalších letech, nebo pokud nemůžete investovat větší částku, jsou dobrým řešením nadzemní bazény. Nejlevnější varianty s nafukovacím okrajem pořídíte běžně do pěti tisíc korun, stabilnější nadzemní bazény s pevnou konstrukcí se cenově pohybují nad deseti tisíci korunami. Je vhodný spíše pro posezení u letní grilovačky.

Petr: „Nad koupí bazénu jsme s manželkou uvažovali už minulou sezonu. Tento rok jsme si pořídili menší bazén, který se dá na zimu složit. Od začátku jsme věděli, že koupání využijeme jen v opravdu horkých dnech, takže tahle varianta byla pro nás nejlepší. Navíc jsme neutratili velkou částku.“

Na dlouhodobé využití si pořiďte skimmerový bazén

Na to, abyste se stali vlastníkem zapuštěného bazénu, nemusíte být rovnou milionáři. Důležité je mít dopředu promyšlené, co všechno ke spokojenému koupání budete potřebovat, aby se nestalo, že příští rok investujete nemalou částku do úprav. Rozhodněte se tedy včas, jak velký bazén potřebujete a jaký tvar bude vyhovovat vám i vaší zahradě.

Nevíte, jaké venkovní zastřešení zvolit? Připravili jsme pro vás přehled tipů.

Skimmerový bazén je typ bazénu, který je vyrobený z velmi kvalitního materiálu. Obvykle bývá zcela zapuštěný do země. Můžete si ale pořídit i skimmerový bazén, který je částečně nad terénem.

Prodejce: „Zákazníci nejvíce žádají bazény ve tvaru obdélníku se zaoblenými kraji, působí na ně útulnějším dojmem. V poslední době se ale stále častěji setkáváme s dotazy na atypické tvary.“

Příslušenství

Počítejte s tím, že ke každému bazénu budete potřebovat speciální příslušenství. Nutností pro nezávadnou vodu je písková filtrace s náplní, čerpadlo, rozvaděč, skimmer (slouží pro nasávání vody a pro napojení vody k vysavači), trysky, UV lampu a také zastřešení, které ochrání vodu před nánosy špíny. Nedílnou součástí zapuštěného bazénu jsou vestavěné schůdky. Milovníci zábavy si můžou bazén vylepšit třeba o protiproud, solničku nebo UV lampu.

Výhodou je, že i při pořizování většího bazénu neutrácíte peníze za pozdější výměnu vody. Bazén jednou napustíte a o zbytek se už postará čistička.

Máte rádi originalitu? Poříďte si liány akébie.

Pro náročné: Přelivový bazén

U přelivových bazénů dosahuje hladina vody až k okraji. Nemusíte se bát úrazu, zaoblené hrany zaručují bezpečné koupání. Navíc si odpustíte starosti s vodou, kterou vaše děti rozlily kolem bazénu.

Martin: „Po postavení domku jsem se poměrně dlouho rozhodoval, který typ bazénu využiju. Nakonec jsem se rozhodl pro bazén s přelivem a jsem velmi spokojený. Přeci jen si bazén nepořizuju každý rok, tak ať mi ta volba stojí za to.“

Pro méně starostí: Bazénový set

Pořízení bazénu někdy není úplně snadná akce. Začnete u jedné věci a neustále zjišťujete, co vám ještě chybí nebo co je potřeba upravit. Nabízí se tedy varianta bazénových setů. S výrobcem si vyberete parametry, které má bazén splňovat, a o víc se již nestaráte. Kvalitní bazénové sety Quattro nabízí Albixon. Set se skládá ze skimmerového bazénu, zastřešení, technologické šachty a veškerého příslušenství potřebného k provozu bazénu (čerpadlo, pískovou filtraci s náplní, rozvaděč, skimmer či přelivovou mřížku, trysky a UV lampu).

Prodejce: „Bazénové sety znamenají pro zákazníky pohodlnou cestu k plně funkčnímu bazénu. Zákazník se nemusí strachovat, jestli nezapomněl pořídit filtr nebo jiný důležitý komponent.“