Otrava houbami, šikana ve škole i kanál pro rafty. To byl týden ve středu Čech

Hřibem satanem se přiotrávili manželé z Třebestovic
 

Uplynulý týden byl plný událostí, které by vám rozhodně neměly uniknout. Proto vám přinášíme přehled těch nejdůležitějších.
 

Stahují se nad čerčanskou základní školou mračna?

Redaktora Michala Štingla zaujala zpráva, že žáci devátých tříd základní školy v Čerčanech upozornili na ponižování, aroganci, šikanu a celkově neprofesionální chování zástupce ředitele Josefa Prchala. Na vedení školy si stěžuje i část kantorů. Kauzu řeší zastupitelé města již měsíc, zatím bohužel bez výsledku.

Kromě toho informoval třeba také o tom, že po půl roce zkušebního provozu byl slavnostně otevřen areál biotechnologického výzkumu ve Vestci. Budou zde pracovat stovky českých i zahraničních vědců, kteří již nyní dosahují úctyhodných výsledků.

Návrat do běžného života je na dlouhou trať. I v oblasti intimity


Redaktorka Šárka Turčeková se zase podívala na fakt, že počet onkologicky nemocných pacientů roste, nádor však již umíme lépe rozpoznat a vyléčit. Cílem komplexní léčby je navrátit pacienta do běžného života i v oblasti sexuality. Právě sexuální život bývá díky onemocnění značně narušen.

 

Výzdoba hodinami, uvnitř prostor na spaní a dobrá káva

V pražských Holešovicích pod Hlávkovým mostem vás možná zaujme přehlídka hrnečků, prázdných lahví a různých serepetiček. Vypadá to tady jako v malém obchůdku, nad skutečností ale budete žasnout. Žije zde totiž devátým rokem bezdomovec Václav Šíma, který tu má dokonce i vlastní záhony, kam si zasadil lilie, kopretiny či tulipány.

Zuzana Zelenková zase pokračovala v kauze zdibských zastupitelů, kteří se snaží na svém území prosadit haly, o které místní obyvatele rozhodně nestojí. Ty totiž mají vzniknout jen 25 metrů od rodinných domů. Na otázky jí odpověděl místostarosta Jiří Žáček, protože starosta je údajně nemocný. Jitka Homolová, zdejší obyvatelka, se pak odpovědi rozhodla uvést na pravou míru.

Divné věci se dějí i v Mělníku, kde místní ubytovna Nova končí k 30. červnu. Proč? Na stránkách města jsou jako důvod uvedeny především stížnosti místních obyvatel. Provozovatel, tedy České přístavy, v jejichž areálu je ubytovna umístěna, ji nemá zájem dále provozovat. Lidé, kteří zde žili, mají čas do podzimu, aby si našli něco nového.
 

Dráha pro raftaře

Projekt raftařského kanálu v Jesenici zase zaujal Hanu Michalikovou. Dnes téměř desetitisícová Jesenice získala nedávno statut města. Část pozemků v zastavitelném území byla územním plánem určena pro rekreaci a sportování. Vzniklo zde golfové odpaliště a velkorysé dětské hřiště. Na dalším volném území mezi těmito areály je plánována stavba areálu s kanálem pro raftaře. A jak jinak, tak obrovský projekt je prostě kontroverzní.

Víte, jakou kvalitu má pitná voda právě ve vaší obci? Redaktorka Andrea Aldorfová se podívala nejen na to, jak je kde voda kvalitní, ale také na to, kolik zaplatíte za kubík. Zjistit si to můžete v článku Zjistěte si kvalitu pitné vody ve vaší obci.
 

Další jedovatá houba, která v Česku roste.

Také informovala, že se v polovině týdne přiotrávil houbami manželský pár z Třebestovic na Nymbursku. Pár si z procházky v lese přinesl houby, mezi nimiž byl pravděpodobně i hřib satan. Zdravotní stav lidí se postupně zhoršoval. Žena zvracela, měla střevní potíže a začala se objevovat i dušnost, mírnější projevy otravy měl i její manžel. Přivolaná záchranka ženu okamžitě převezla na JIP do nymburské nemocnice, muže záchranáři ošetřili na místě a zůstal doma.

To Martin Chalupa se blíž podíval na práci dobrovolných hasičů. Přinesl příběh Josefa Ryšavého, který se hasičině věnuje už pětačtyřicet let, z toho třicet strávil u profíků. Teď slouží u hasičů v Dobřichovicích, ale práce rozhodně není ani nudná, ani méně nebezpečná.

Za zmínku stojí i Lesní divadlo v Řevnicích, které se může pochlubit stoletou tradicí. Právě toto jubileum si město připomene i v rámci chystaných oslav už příští sobotu. Ale i když se všechno může zdát zalité sluncem, za oponou se objevují nepříjemné stíny, v současné době například bojuje s nedostatkem financí.