Zvrat na zasedání zastupitelstva: Lysá nad Labem má nového starostu

V Lysé nad Labem odvolali starostu
 

Zasedání zastupitelstva v Lysé nad Labem nabralo zvrat. Zastupitelé odvolali Jiřího Havelku, ktery byl starostou deset let. Jeho místo ihned obsadil Karel Otava, který se nyní chce věnovat městským projektům.

Začátek zasednání zastupitelstva v Lysé nad Labem vyostřil zastupitel Jan Burian, který navrhl odvolání dosavadního starosty Jiřího Havelky. Jako důvod uvedl starostův uvolněný post, kvůli kterému je často nepřítomný.

Zastupitelé si odsouhlasili tajné hlasování a osmi hlasy z přítomných čtrnácti zastupitelů Jiřího Havelku odvolali. Tři zastupitelé byli proti a tři se hlasování zdrželi.

Odvolaný Jiří Havelka následně poděkoval za strávených deset let ve funkci starosty. Jeho příznivci se proti jeho odvolání ohradili.

Petr Tiso se vyjádřil k projektu raftařského kanálu. Podívejte se, co si o tom myslí.

"Bojíme se chaosu, který tady nyní nastane. Nesouhlasíme s volbou starosty, který nebude zvolený občany v řádně volbě," vyjádřil nesouhlas jeden z přítomných zastupitelů.

Zasedání provázely hádky

Hádka vypukla ještě před volbou nového starosty. Řídit pokračování zasedání měl Jan Burian, s touto volbou zastupitelé nesouhlasili. Podle zákona má v nepřítomnosti starosti vždy řídit zasedání nejstarší zastupitel.

Novým starostou byl zvolen Karel Otava

Starostou se stal Karel Otava, který na začátku zasedání složil zastupitelský slib. Nováček mezi zastupiteli byl zvolený devíti hlasy, pět zastupitelů hlasovalo proti.

Post místostarosty obdržel Jan Burian, který navrhl odvolání již bývalého starosty.

Podle slov nového starosty Lysé nad Labem byl důvodem odvolání bývalého starosty rozpad koalice z 3.listopadu minulého roku a neschopnost vytvoření koalice nové. "Zastupitelstvo muselo převzít roli rady města," říká Karel Otava.

Dle slov Karla Otavy byly kvůli pomalému průběhu na radnici odloženy projekty města. "Na projektech začneme opět pracovat. Hlavní je teď pro nás obchvat kolem města, sportovní areál a nová cyklostezka," doplňuje nový starosta.

Nový starosta dále uvádí, že odvolání Jiřího Havelky nebylo nijak překvapující a plánovalo se to již dlouho.

Jak se staví kandidát na hejtmana Josef Vacek k halám Goodman?

Dále byla doplněna i rada města: staronovými členy Janem Krumpholcem (Lysá v pohybu) a Janem Burianem (KDU-ČSL), novými  členy Bc. Martinem Robešem (Cesta města) a starostou Ing. Karlem Otavou (ČSSD). Pětici radních uzavírá stávající člen Josef Kolman (Naše Lysá).