Co všechno trápí Zdiby?

Tak by to mělo vypadat
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Zdibská situace není nikterak růžová. Čtvrteční zastupitelstvo bylo bouřlivé. Místní obyvatelé jsou proti vedení obce, vedení obce zase říká, že to není pravda. Jsou tady dva zámky na spadnutí, zhoršená doprava i špatná infrastruktura.

Obec Zdiby (najdete zhruba 9 km severně od Prahy, jen několik desítek metrů od hranice městské části Praha-Dolní Chabry). Leží již v okrese Praha-východ, ve Středočeském kraji. Dneska zde má žít přibližně 3 500 lidí. Obec nemá žádný obchod, ale do budoucna by zde měl vzniknou nový Lidl. V současné době to ale moc nevypadá.

Ve Zdibech to vře. Středočeská obec, vzdálená pět minut od Prahy, řeší problém za problémem. V současné době jsou tady dva zámky. Jeden stojí přímo v obci a vlastní ho rodina Krejcarů. Ti se dlouhodobě snaží ze zámku a pivovaru udělat lepší místo k žití. Pořádají zde nejrůznější akce, na které mohou přijít lidé nejen ze Zdib, ale i z okolí. Zámek má bohatou historii, bohužel utrpěl díky péči minulého režimu. Pikantní je, že zde měl být vzácný obraz, který záhadně zmizel, nebo že na zámecké zahradě stojí domeček, do kterého se za komunistů svážel nábytek z nejrůznějších zámků, aby si komunistické paničky posléze mohly vybírat, co jen je libo.

Další zámek na spadnutí stojí v Brnkách. Podle místních se zde prohospodařily tři dotace, navíc je zatížen obří hypotékou. Uvnitř zámku najdete kdysi krásnou kapli.

Nejsou to ale jen samotné Zdiby. Náleží sem i Brnky, Přemyšlení, Holosmetky (převážně chatařská oblast) a Veltěž.  

Díky liknavosti kompetentních osob tady dneska rozpoznáte už jen pár štuků a fresek. Celý areál je oplocen a dovnitř tak nevejdete, pokud se nechcete dostat do křížku se zákonem. Proč tomu tak je? Za zámkem Brnky stojí spolek, který mu má pomoci, bohužel spolek nic nedělá. Kam se poděly 3 dotace? Byly opravdu využity na opravu, nebo se pouze dobře vyúčtovaly a nenápadně uložily do soukromé kapsy? To se dneska bohužel dá vypátrat jen velmi těžko. Přesto v tématu budeme určitě pokračovat.

 

Co už bylo řečeno:

 

29. června v obci proběhlo zasedání zastupitelstva. Po hodinovém projednávání programu bylo přerušeno kvůli pořádání valné hromady společnosti Reality Zdiby sro. Bohužel, její jednatel nebyl kompetentní k odpovídání na důležité otázky jak zastupitelů, tak místních. Starosta Tvrdý nechtěl přistoupit k diskusi s občany. Valná hromada neměla valný smysl, jelikož jednatel a zastupitel Jordanov nejen že nevěděl jak odpovídat a o čem je řeč, ale i z toho důvodu, že neposkytl ostatním zastupitelům důležité podklady. Starosta Tvrdý byl nařknut z porušení zákona, jelikož před svou nemocí nenechal o svém zástupci rozhodnout zastupitelstvo, ale sám si vybral místostarostu Žáčka. V případě, kdy má obec 2 místostarosty, musí nechat o zástupci starosty hlasovat celé zastupitelstvo. Kompletní zprávu ze středečního jednání přineseme již zítra.
První písemná zmínka o Zdibech je doložena z roku 1266, místní kostel známe již ze 14. století. Do husitských válek patřila obec klášteru sv. Kateřiny v Praze na Novém Městě. V 17. století byli vlastníky Radečtí z Radče, z nichž rytíř Přibyslav Ferdinand Radecký z Radče, pán na Přemyšlení na Zdibech, je pochován ve zdejším kostele, má tady i náhrobní desku. Postupem času se zde vystřídala spousta majitelů, zdejší tvrz byla v 18. století přestavěna na zámek.

Co pálí místní právě v tuto chvíli? Asi nejskloňovanějším tématem jsou pofidérní haly Goodman. Místní se o celé věci dozvěděli jen díky paní Kubíčkové, která si dohledávala informace k jinému stavebnímu záměru. V obci má vzniknou zbrusu nový Lidl. Našla ovšem toto, Goodman Logistic Center, tedy soustavu hal, o kterých se moc neví. Například je záhadou, co v nich bude, zda zde bude probíhat i výroba a podobě. Vedení obce má s Goodmanem jednat již půlroku. Místní se o celé záležitosti málem nedozvěděli. Podle místostarosty Jiřího Žáčka ale obec o podobný záměr nestojí. „My na obci jsme proti jakékoli výstavbě ve Zdibech. Za námi stojí většina zdejších obyvatel,“ říká Žáček. To zase vyvrací jedna z místních obyvatelek Jitka Homolová. „Je pravda, že obec podala ve svém vyjádření výhrady k záměru a vyjádřila se nesouhlasně. Nicméně by bylo asi fér říci, že se tak stalo až pod tlakem veřejnosti. Tedy byl to důsledek, ne primární akce,“ říká Homolová. Kde je pravda, co se týče podobných staveb, v obci nikdo neví, už jen fakt, že může existovat projekt „Stará pošta“, je poměrně zarážející.

Tristní je i zdejší doprava. Přes obec vede velmi hojně využívaná čtyřproudá silnice. Stávají se zde nehody, občas někdo někoho přejede. Navíc vede do kopce, což ztěžuje přehlednost úseku. Aby toho nebylo málo, chybí sjezd na dálnici. Hojně využívaná silnice je tak věčně zacpaná, stojíte tady v koloně ráno, odpoledne i večer. Úseku, který vede obcí, navíc chybí chodník. Takže pro chodce nic moc. Chodníky jsou ve Zdibech vůbec problém. Má se tady sice postavit Lidl, ale pro pěší je tak špatně umístěný, že se do něho budou dostávat jen velmi těžko. A chodník? Žádný k němu vést nebude.