Cukrovka nepočká. Budeme mít diabetologický registr

Odborníci pan profesor Kvapil i docent Dušek navrhují zavést diabetologický registr
Zobrazit fotogalerii (9)
 

V Česku trpí cukrovkou na 900 tisíc lidí, počet diabetiků každoročně stoupá. Lékaři spouští Národní diabetologický registr, který bude mapovat situaci obou typů diabetu a schraňovat údaje o pacientech podle regionů. Registr by měl fungovat od roku 2017.

Přibližně 900 tisíc obyvatel České republiky trpí cukrovkou, každý rok přibude asi 30 tisíc nových diabetiků. Za posledních 20 let tak počet diabetiků narostl o 20 procent. Včasná diagnostika nemoci doplněna moderní léčbou může nemocným výrazně pomoci. Lékaři proto spouštějí Národní diabetologický registr, což je ucelený systém, pomocí kterého budou moci mapovat data o pacientech v celém Česku. To výrazně zefektivní péči o pacienty a přinese řadu důležitých dat.

Cukrovka (Diabetes mellitus) je souhrnný název pro skupinu chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu sacharidů. Existují dva základní typy - diabetes I. typu a diabetes II. typu. Projevuje se neuhasitelnou žízní, malátností, únavou, častým nucením na toaletu a zamlženým viděním.

“Momentálně víme, že nejvíce pacientů s komplikacemi diabetu je na severu Čech. Už ale nevíme, co je to za pacienty, jak se léčí, kolik je jim let, co dostávají za léky. Pokud nám registr vždy po třech měsících srovná data o léčbě a komplikacích v jednotlivých regionech, budeme vědět, kam zacílit odborné semináře nebo preventivní programy. Sledovat můžeme i přesná data o plýtvání s léky. Už teď víme, že část pacientů užívá některá léčiva duplicitně,” uvedl k tomu profesor MUDr. Milan Kvapil, prezident DAČR a přednosta Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol.

 

Data do registru budou dodávat nemocnice a zdravotní pojišťovny. Registr by tak měl odhalit nejen slabá místa v systému jako to, zda lékaři dodržují platné postupy, ale poskytnout i zpětnou vazbu o tom, jak léčba pacientům pomáhá. Registr umožní také předpovědět, kolik péče a kde bude třeba v jednotlivých regionech.

Podle profesora Kvapila by registr mohl přispět také k zavedení moderní terapie diabetu, která již teď pacientům pomáhá vypořádat se s cukrovkou snesitelnější cestou. Mezi moderní antidiabetika patří gliptiny, což jsou léčivé přípravky zvyšující produkci inzulinu u diabetiků přirozenou cestou, a glifloziny, při kterých diabetici vylučují přebytečný cukr močí. 

 

“Před jedenácti lety mi byly na cukrovku nasazeny léky, které jsou obvyklé. Spolkla jsem prášek a byla jsem zvyklá, že nic dalšího nemusím dělat a že to za mne všechno pilulka zařídí. Přišla jsem z práce a sedla si před televizi, nesportovala jsem a neustále přibírala. Neměla jsem vůli a nevěděla, co s tím,” prozradila ČtiDoma.cz diabetička Eva, která vyzkoušela moderní léčbu cukrovky. 

“Paní doktorka mi nabídla, že bychom mohly vyzkoušet novou léčbu. To jsem vzala jako takový popud, že to jednak vyzkouším, jednak tomu hubnutí i pomůžu. Tím spíš, že jsem po lécích měla ubýt na váze. Kila jsem postupně shodila v průběhu 5 let, dodnes sportuji třikrát týdně,” doplnila Eva.

 

Národní registr diabetiků bude spravovat Ústav zdravotnických informací a statistiky. Měl by fungovat už v roce 2017. “Když budeme promítat obrázky a výstupy do roka a do dne, bude to velký úspěch,” dodává prezident ÚZIS Ladislav Dušek. Funkční registr diabetiků je pro Českou republiku zcela jedinečný. “V zemích, kde není zdravotnictví veřejné, se podobný registr zavést nedá, protože lékaři data k dispozici nemají. My je ale máme, proto můžeme vybudovat ucelený systém, na jehož základě budeme pomáhat přesně tam, kde je to potřeba," uvedl docent Dušek.