Hasiči se opravdu nenudí! I tohle je jejich práce

 

Pokud si někdo myslí, že práce hasiče je jen boj s ohněm, tak se dost plete. Pokořování plamenů zabere sotva třetinu jejich času. Činností, co mají tito muži a ženy v uniformách v popisu práce, je mnohem víc. Někdy si člověk až říká, jestli je za chvíli nepošlou třeba sklízet ovoce ze sadů.

Většina malých kluků někdy sní o práci hasiče. Jsou pro ně hrdinové, ztělesněním lidí, kteří zachraňují životy. Což je samozřejmě pravda. Prakticky denně nasazují životy. Tím spíš je s podivem, jaká škála dalších úkolů a povinností na ně padá. Povodně, sněhové kalamity, roje hmyzu, ale třeba i potápějící se sportovní člun. Právě to řešili pražští hasiči.

Hasičům jde o život prakticky při každém zásahu. Co pro ně znamená největší nebezpečí?

Když na tísňové lince přijali oznámení, že se u podolského nábřeží potápí člun, okamžitě vyjela na místo jednotka Hasičského záchranného sboru Praha. Jenomže dostat takovou lodičku z vody není žádná sranda. Člun bylo potřeba nejprve zajistit, aby se dál nepotápěl, a pak zavolat kolegy z Holešovic. Důvod byl prostý - mají totiž k dispozici kontejnerový vůz s hydraulickou rukou.

Bez něj by šel zásah provést jen velmi těžko. Po příjezdu techniky se za několik desítek minut podařilo člun na břeh dostat a následně i zajistit. Tento zásah byl v podání hasičů spíš z kategorie lehčích. K jejich práci však patří i mnohem tragičtější výjezdy. Jako když se například pokoušeli vyhrabat zavalenou ženu nebo dorazili k místu, kde muž spadl ze skály.