Léto je tady, je vám vedro? Chce to nové venkovní zastřešení

Posezení na terase si můžete užít i deset měsíců v roce
Zobrazit fotogalerii (23)
 

Dřevěné pergoly jsou stále velmi žádané, v poslední době je trendem skloněná střecha a zastřešení. Nevýhodou je, že se pergola musí přibližně každé dva roky natřít. Existují i řešení, která umožní používat terasu po celý rok.

Pergoly z masivního dřeva patří mezi evergreeny na zahradě, působí útulně a honosně. Jejich nevýhodou ale je, že vyžadují pravidelnou údržbu.

Truhlář Merčák o dřevěných pergolách ovšem říká, že „zákazníky při výběru nutnost natírat málokdy odradí, líbí se jim útulnost pergoly“. Proti vzdušným dřevěným pergolám stojí konstrukce, které prodlouží zahradní sezonu na celý rok. Přinášíme vám nápady, jak si užít chvilky na terase.

Pro klasiky je tady dřevěná pergola

Dřevěná pergola je evergreen

Na letní dny se těšíme celý rok. Když ale udeří pořádná vedra, je dobré mít se kam před sluníčkem schovat a užít si chvilku stínu. Nejčastější volbou jsou právě dřevěné pergoly. Co si o nich myslí odborník?

Architekt: Pergola z masivního dřeva se hodí k rozlehlejším domům. Může navazovat na dům nebo může stát volně poblíž krbu. Dřevo má výhodu přírodního materiálu a můžeme si hrát s barvami vzhledem k fasádě. Navíc je možné si nechat s pergolou sladit i dřevěný nábytek a další zahradní doplňky. Zastřešení ovšem obvykle kazí pohled na pergolu.

Truhlář: „Od truhláře si můžete nechat vyrobit zastřešení jakékoliv velikosti i tvaru. Může navazovat na dům nebo může stát volně poblíž krbu. Dřevěné pergoly jsou stále velmi žádané, v poslední době je trendem skloněná střecha. Nevýhodou je, že se pergola musí přibližně každé dva roky natřít.

Uživatel: „Pergolu z masivního dřeva jsme si postavili před pěti lety. Běhání kolem zahrady mě baví, takže nemám problém ji každé jaro rozzářit novým nátěrem barvy. Doporučil bych dřevo spíše pro kutily, soused si pergolu pořídil a dál se už o ni nestaral. Do třech let se mu do ní pustili roztoči.“

Chcete se zchladit? Připravili jsme pro vás přehled typů bazénů.

Dočasným řešením jsou zahradní altány

Pro zahradní altány se většina z nás rozhoduje spíše z finančního důvodu – jsou levnější. Na pohled působí velmi dobře, ale jejich životnost bohužel není tak dlouhá jako pevných zastřešení. Větší bouřka může altán nenávratně poškodit, proto se musíme mít pořád na pozoru a v případě nebezpečí silného větru altán složit a uklidit. 

Celoroční řešení

Chcete si zastřešení užívat skoro po celý rok? Přinášíme vám možnost, jak toho docílit. Před silným sluncem vás ochrání namontované zastínění, před deštěm možnost uzavření.

S touto myšlenkou si pohráli přední designéři, když tvořili zastřešení s parametry: jednoduchost, lehkost, elegance a praktické užití. Moderní venkovní zastřešení má působit nenápadně, a přesto zaujmout detailem.

Příkladem je Skytrium od Albixonu. Konstrukce je vyrobena z lehkého a nenápadného hliníku. Průhledné výplně jsou tvořeny z polykarbonátu nebo z bezpečnostního skla. Toto zastřešení může navazovat na dům stejně jako stát nezávisle třeba uprostřed zahrady. Skytrium potřebuje pouze jednu nosnou zeď.

Skytrium si můžete navrhnout sami podle vlastních představ, v nabídce je velký výběr barev i dekorů, zastřešení tedy „sedne“ k vaší stavbě.

Se stíněním pracujte podle svých potřeb

Architekt: „Výhodou moderních zastřešení jsou jejich nízké nároky na údržbu a především využití více než deset měsíců v roce. Dají se celá otevřít včetně střechy, přes léto tedy jimi krásně proudí vzduch, naopak v chladnějších měsících dokáží udržet teplotu o deset stupňů vyšší, než je venku. Lehká váha konstrukce umožňuje postavit tato zastřešení i na terasách nebo na větších balkonech. Nezapomínejme, že jakýkoli zvláštní prvek u stavby zvyšuje její hodnotu.“

Uživatel: „Padl mi do oka design, chtěl jsem něco moderního, stabilního a také aby to nerušilo na pohled. Navíc UV ochrana ve výplních je naprostá bomba,“ říká zákazník Filip. „Pořídili jsme si i stínění, aby nás nic nerušilo.“

O moderních zastřešeních se dozvíte více zde.

 

 

Montáž venkovního zastřešení

S montáží venkovních zastřešení nemusíte mít starosti, pokud se jedná o dřevěné pergoly, montáž zajistí firma, od které jste si pergolu objednali. Něco to ovšem stojí. Oproti tomu je moderní zastřešení pro instalaci velmi snadné, podle návodu ji zvládne každý kutil během chvilky.