Praha 6 přijde o 70 milionů, prodá dluhopisy nakoupené Key Investments

Kauza už se vleče dlouhé roky
 

Firma Key Investments je něco jako zlý duch pro několik pražských radnic. Kdykoli otevřou skříň, kostlivec vyskočí ze skříně. A strašit bude asi ještě dlouho přesto, že se Praha 6 rozhodla prodat dluhopisy zkrachovalých firem, které pro ni právě Key Investments nakoupila, za 80 milionů korun.

Je to příběh, kterých je v našem krásném státě bohužel až příliš mnoho. Firma, která se tvářila, jako že umí všechno na světě a hlavně vydělávat peníze. A důvěřivé zodpovědné osoby, které skočily na lep nebo prostě jen měly smůlu, protože investice nevyšla. Každý nechť si to přebere po svém. Jedno je však jisté. Vedení Prahy 6 si řeklo dost a udělalo bolestivý, ale nejspíš správný krok. 

Dluhopisy firmy E Side Property a pohledávky společnosti Via Chem Group prodá, i když s obrovskou ztrátou. Nominální hodnota těchto cenných papírů je totiž 156 milionů korun, do světa půjdou za osmdesát. Není třeba být matematickým géniem a člověku jednoduchým kupeckým počtem dojde, o kolik měststká část přijde.

Není to veselý příběh. Ale co na chmury? Ondřej Hejma radí jasně: Pivo!

Vedení radnice si nejprve nechalo vypracovat odborný znalecký posudek z dílny Národohospodářské fakulty VŠE i revizní posouzení od renomované mezinárodní poradenské společnosti Ernst & Young. "Obě zprávy se s ohledem na krajně nejasné vlastnické pozadí společností, jejich nepřehlednou strukturu, finanční závazky i mimořádně vysokou rizikovost budoucího vývoje jasně shodovaly na ekonomické smysluplnosti neprodleného odprodeje uvedených cenných papírů za nejvyšší obdrženou nabídku," potvrdil mluvčí Prahy 6 Martin Churavý. 

29. června 2012 podala společnost Key Investments u Městského soudu v Praze návrh na vlastní insolvenci. Majetek firmy byl prý prakticky nulový a její majitel Daniel Brzkovský uzavřel i kancelář na Václavském náměstí.

Ono se dá vlastně říct, díky Bohu alespoň za těch 80 milionů. Vždyť Via Chem je v úpadku a věřitelům drží skoro dvě miliardy. Jediným akcionářem společnosti je Euro Capital Alliance sídlící na Britských Panenských ostrovech. Dálšího komentáře asi netřeba. Jisté je, že dluhopisy této firmy koupila Key Investmenst, která je od roku 2012 v konkurzu, za hříšné peníze.

Celkem měli manažeři a další lidé napojeni na Key Investmenst připravit poškozené o 873 milionů korun. Přísáli se jako klíšťata a málokdy se sami pustili. Kolik lidí kvůli nim asi skončilo jako tento bezdomovec? A kdo dnes ví, kde tyhle peníze jsou? Jen pár vyvolených. A ti to fakt nikomu povídat nebudou.