Tropy jsou tady. Nezapomínejte na pitný režim

Tropické počasí vyžaduje zvýšený pitný režim
 

Je tady první tropický den, teplota má dosáhnout až 36 stupňů Celsia. Proto je nutné dbát na pravidelný pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci organismu. Vypít byste měli alespoň dva nebo tři litry tekutin za den.

První parný den byl snem mnoha milovníků koupání. Na léto je ale třeba být připraven nejen opalovacím krémem nebo výběrem toho správného koupaliště. Je třeba dodržovat pitný režim a mít láhev vody neustále při ruce, aby nedošlo k dehydrataci organismu. Ta se projevuje bolestí hlavy, malátností a pocity na omdlení. 

„V tropických vedrech můžete pít i více, nejvhodnějšími nápoji jsou pitná voda, slabší nesycené minerálky a neslazený, nejlépe ovocný čaj. Naopak přemíra kofeinových nápojů či alkoholu příliš vhodná není,“ doporučuje hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.  

Tekutiny můžeme získávat také z ovoce nebo zeleniny, jako jsou rajčata, okurky, melouny, jahody, citrusy. U bublinkovým nápojů, které jsou sycené oxidem uhličitým, je však třeba myslet na to, že mohou citlivějším jedincům způsobovat zdravotní potíže, jako je nevolnost nebo průjmy. Lepší je tedy neslazená a nesycená voda.

Pitný režim je potřeba hlídat obzvláště u dětí a seniorů, ti totiž pocity žízně nemusí umět rozpoznat tak dobře. Děti do 2 do 3 let by měly vypít asi 1,3 litru tekutiny denně, děti od 4 do 8 let asi 1,6 litru a děti od 9 do 13 let až 2,1 litru tekutiny za den. Dětský organismus je velmi citlivý ke ztrátě tekutin a čím je dítě menší, tím relativně větší má jeho organismus obsah vody a zároveň tedy vyšší nároky na příjem tekutin. Děti mají také v porovnání s dospělými větší tělesný povrch i povrch dýchacích cest, kterými se voda z těla také ztrácí.

Běžně se z našeho těla ztrácí denně asi 1,85 až 2,6 litrů tekutin, a to močí, dýcháním i pocením. Teplé počasí riziko dehydratace ještě zvyšuje, právě zvýšeným pocením totiž snižujeme teplotu našeho těla.