Žena spadla do Berounky, skočil pro ni kamarád

 

Měla to být normální nedělní procházka. Změnila se však v drama a boj o holý život. Ve finále málem vlastně dokonce o dva. Padesátiletá žena totiž spadla poblíž obce Skryje na Rakovnicku do Berounky, za pár vteřin za ní skočil její kamarád.

Na místo okamžitě vyjelo několik hasičských jednotek Středočeského kraje. Samozřejmě nechyběla ani policie a záchranná služba. Poslední dvě jmenované složky nakonec poskytly i vrtulníky. Na palubě prvního z nich byli pražští hasiči, konkrétně letečtí záchranáři.

Během jízdy jednotek na místo události byla těžce zraněná žena ve vodě zachycena projíždějícími vodáky, ti ji ale nedokázali z vody vynést. "První se k ženě dostavila dobrovolná jednotka z Roztok se člunem a letečtí záchranáři, kteří ženu v podvěsu transportovali k vozidlu zdravotnické záchranné služby," popsal zákrok Martin Vondra z Územního odboru Kladno.  

Je malý zázrak, že se všechno obešlo bez vážnější újmy. Podobné případy totiž mnohdy končí trágédií. Není výjimkou, kdy přijde o život nejen osoba, které se nehoda stane, ale i její, většinou málo zkušený, zachránce amatér. Podle záchranářů jednoduše přecení své síly, i když je pochopitelné, že se snaží udělat maximum.

Chápete to? Na Zličíně byl nalezen utopený pes s vodítkem omotaným okolo kusu betonu. 

Každé léto se u nás utopí několik desítek lidí. Většinou proto, že si na sebe vezmou větší porci, než jsou schopni uplavat. Nebo podcení počasí a do vody skáčou rozpálení od slunce. Záchranářům přitom nechybí jen lidi, ale i peníze. Někteří dokonce tvrdí, že by si měli tonoucí svoji záchranu později zaplatit. Tak jako je tomu v některých zemích za zásah horské služby.