V Radotíně hrozil výbuch, byla nařízena evakuace

Nikdo nevěděl, co je v tlakové láhvi za plyn
 

Chybělo málo a tohle vůbec nemuselo dopadnout dobře! Ve Štěrkové ulici v pražském Radotíně byla včera během výkopových prací nalezena tlaková láhev s neznámým plynem. Na místo okamžitě vyrazilo několik hasičských jednotek a policie. Nechyběl samozřejmě ani pyrotechnik.

Chvíli to vypadalo, jako by se našla minimálně tuna munice nebo několik nevybouchlých bomb z druhé světové války. Obezřetnost však byla na místě. Vše bylo konzultováno i s odborníky ze specializované firmy, která se zabývá technickými plyny. Stačil totiž jediný chybný krok a mohlo dojít nejen k poškození okolních budov, ale také ke zraněním nebo ještě větší tragédii. 

Každý, kdo nalezne zbraň, střelivo, vojenskou munici anebo výbušninu, je povinen neprodleně oznámit jejich nález nejbližšímu příslušníkovi policie nebo útvaru policie anebo orgánu místní samosprávy, který toto oznámení předá nejbližšímu útvaru policie.

Nepodcenila se tedy ani jediná vteřinka. Z přilehlého domu bylo evakuováno pět lidí, nařízeno bylo i přeparkování aut, aby se zabránilo jejich eventuálnímu poškození. Po dohodě s pyrotechniky a s odborníkem se hasiči rozhodli pro převoz tlakové láhve do Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany v Kamenné na Příbramsku.

Hasiči tlakovou láhev opatrně naložili do písku na nákladní vůz a převezli ji do zmíněného státního ústavu. Spekulovalo se i o odstřelu láhve v lomu nebo pískovně. Nakonec se ale správně rozhodlo, že by to bylo až příliš riskantní. Důvodem byl fakt, že nikdo netušil, co v nádobě vlastně je.

Pokud by se vám někdy podařilo nalézt podobnou láhev nebo cokoli jiného včetně trhavin, důrazně se doporučuje s ničím nemanipulovat, do ničeho nepíchat klacíkem ani jakkoli jinak šťouchat. Nebezpečí je až příliš vysoké. Důležité je okamžitě zavolat policii nebo hasiče a vše svěřit do rukou profesionálů. Tak jako se to stalo například v Klecanech, i když šlo nakonec jen o planý poplach.