Miluju svou kolegyni. Jak pečovat o vztah i práci?

Začínat manželství ve lži? Raději zvolil útěk
 

Láká vás kolega nebo kolegyně, ale odmítáte se tomu poddat? Nemusí být vše tak horké, jak se uvaří. I vztahy na pracovišti mají svá pravidla a doporučení, ale rozhodně se jim nemusíte za každou cenu vyhýbat.

Je tady další pracovní den, do práce se vyloženě těšíte. Až svoji vysněnou lásku zase uvidíte. Práce běží jedna radost, neustále se ohlížíte, kdy druhého zase uvidíte. A při pozdravu nebo letmém podání ruky zažíváte hřejivý pocit… Jestliže vám to nezní jako scénka z romantického filmu, ale odpovídá to realitě, pak se vám budou hodit některá doporučení.

 

  1. Láska musí kvést z obou stran. A to velmi silně. Jistě nechcete riskovat zaměstnání v případě, že láska nebude oboustranná, že se dostanete do trapné situace nebo že se po chvilce rozejdete a chození do práce pro vás bude za trest. Je proto třeba všímat si náznaků toho druhého, zda se po vás dívá, často se usměje, nebo jen třeba chodí na oběd ve stejnou dobu jako vy. Pokud už vztah nějakým způsobem rozvíjíte, dejte si na čas. Jedině když budete druhého dobře znát, nedojde k brzkému rozchodu.
  2. Jakmile už budete spolu, dejte to najevo oficiálně. Doporučuje se to hlavně proto, aby to neřekl vašim kolegům někdo jiný, kdo si náhodně všimne, jak se objímáte na chodbách. Nedělejte z toho tajnosti, jen zkráceně popište situaci. Pokud však jde o polibky, objetí, zamilovaná oslovení nebo třeba dárečky, to všechno byste si měli nechat na doma. V práci je třeba chovat se profesionálně, navíc si tak skvěle můžete dokázat, že i jako kolegům se vám spolupracuje dobře. Pracovní konflikty za žádnou cenu naopak nepřenášejte do vašeho domova. Problémy spojené s prací by měly zůstat v práci, domácí pohoda by tím neměla být narušena.
  3. Detaily vztahu neventilujte veřejně. Zdržte se také jakýchkoliv nevhodných vtipů, které by ostatní nemuseli pochopit. Možná to zní banálně, ale i taková věta jako: “Proč sis nevzal tu čistou košili, když jsem ti ji včera vyprala?” může na kolegy působit, jako kdyby se právě ocitli u vás v obýváku, a ne na meetingu v zaměstnání. Navíc třeba poznámky nebo vtipy, které chápete jen vy dva, nemusí ostatní ani pochopit, čímž se kolektivu nepřímo odcizujete. To však může časem vadit stále více lidem, až se stanete kolektivem velmi neoblíbení.
  4. Nevěnujte čas jenom svojí lásce. I když máte pocit, že je největší na světě a bude trvat navěky, pokud se budete o poledních pauzách věnovat tomu druhému, a ne kolegům, anebo pokud začnete veškeré mimopracovní aktivity s kolegy odmítat, nejspíše se vyčleníte z kolektivu. Určitě není nutné se zapojovat každý den nebo každou volnou chvilku, ale když se budete bavit jenom vy dva spolu, může to vypadat, jako byste na rozdíl od ostatních své úsilí práci nevěnovali. Kolem a dokola, váš vztah bude neustále na někoho nějak působit, počítejte s tím, že vás budou ostatní propírat a řešit. Je tedy vhodné si režim nastavit předem.
  5. Jestliže vztah nevyjde, je tady poněkud trpký problém, a sice že o tom všichni budou vědět. Takže se můžete připravit na bezduché rady a doporučení, která bude slýchat buď jeden, nebo druhý. Navíc na sebe budete po rozchodu neustále každý den narážet, budete muset řešit profesionálně pracovní konflikty, což vás může dostat v době po rozchodu do kolen. Udržet si odstup a dokázat se sebou vyjít, přestože jste se rozešli, je pro mnoho lidí nemožné. Vzpomeňte si, jak elegantně skončila v zaměstnání Bridget Jones. Co je snad ještě horší než rozchod? Třeba to, pokud se po čase vrátíte zase k sobě. Nejenom, že to nikdo nebude chápat, ale už vám to nikdo ani nebude věřit, ani přát. Proti tomu vztahy, které pracovní nápor vydrží, jsou mnohem odolnější a zkouška takového rázu se vám může do budoucna vyplatit.