Pozor na kapsáře! Jaké nejčastější chyby dělají jejich oběti?

Hlavní sezóna kapsářů začíná
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Kapsáři mají přes léto hojné dny. Policie varuje před nejčastějšími chybami, kterých se dopouštíme. Přečtěte si, jak se kapesním zlodějům ubránit.

S přicházejícími prázdninami vyjíždějí lidé nejen na dovolenou do zahraničí, ale i na výlety po Česku. Pro kapesní zloděje to znamená hlavní sezonu. Policie proto připravila informační kampaň, ve které se zabývá nejčastějšími způsoby okradení. Zároveň radí, jak krádežím zabránit.

Na více obrázků se podívejte do naší fotogalerie.

Podle poručíka Ladislava Beránka chce kampaň upozornit na některé negativní stereotypy v lidském chování, které ovlivňují rozhodování a směřování pachatele ke konkrétní oběti krádeže.  

V Modřanech ukradli z klenotnictví prsteny. Zloděj si odnesl více než dvě stě tisíc.

Policie udává pět nejčastějších způsobů krádeží

1. Krádeže peněženek a telefonů ze zadních kapes kalhot – pachatelé se zaměřují na lidi, kteří nosí své věci v zadních kapsách kalhot. Na vhodných místech s vysokou koncentrací osob se na oběť natlačí a věci odcizí. 

Jak se bránit? Cenné věci nenoste v zadních kapsách kalhot! 


2. Krádeže věcí z batohů nesených na zádech – pachatelé vyhledávají místa s vysokou koncentrací osob a zde se zaměřují na ty, kteří mají batoh na zádech. Natlačí se na svou oběť a po rozepnutí kradou věci z batohu. 

Jak se bránit? Na rizikových místech je lépe mít batoh v ruce nebo na hrudi!


3. Krádeže mobilních telefonů – pachatelé navštěvují místa, kde si lidé odkládají své mobilní telefony na stůl. Vyčkávají na vhodný okamžik, kdy se majitel zaměří na jinou činnost a svůj telefon si nehlídá. Následně se přiblíží a nepozorovaně telefon odcizí.

Jak se bránit? Nenechávejte své věci bez dozoru!


4. Krádeže věcí z kabelek a tašek – pachatelé se v hromadných dopravních prostředcích zaměřují na osoby, které mají přes rameno kabelku či tašku. V přeplněném prostoru se natlačí na svou oběť a po rozepnutí kradou vše cenné. K okradení využívají často i okamžik nastupování, vystupování či jízdy po eskalátoru.

Jak se bránit? Při nastupování, jízdě i vystupování z prostředků MHD mějte kabelku pod dohledem, nejlépe na klíně nebo před tělem!.


5. Krádeže věcí z nákupních vozíků – pachatelé se v prodejnách zaměřují na nakupující, kteří si svá zavazadla odkládají do nákupních vozíků. Využívají jejich nepozornosti a těchto zavazadel se nepozorovaně zmocní. 

Jak se bránit? Neodkládejte své věci do nákupních vozíků!