Velký PŘEHLED zámků, které stojí za návštěvu

Zámek Jemniště
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Kdo by se na chvíli nechtěl stát zámeckým pánem nebo paní. Dnes vám přinášíme první díl velkého přehledu středočeských zámků. Který si vyberete?

Zámek Ostrov – Veltrusy

V současné době můžete zhlédnout interiéry, název prohlídky je aristokracie - začátek konce. Dále je zde pořádána výstava Váhy, míry, závaží na zámku vám ukáží. Vstupné se platí sto korun za interiéry, padesát za výstavu. Můžete se také zapsat do programu „Klíč k památkám“, ten zaručuje po navštívení pěti památek vstupenku na šestou historickou návštěvu zdarma. Přijít můžete od úterý do neděle mezi desátou a 17.20 – to začíná poslední prohlídka. Vyražte dřív, ať si můžete projít krásnou a rozlehlou zámeckou zahradu. Zaplatíte 100 korun, za dítě potom sedmdesát.

 

Zámek Nelahozeves

Na zámku Nelahozeves je několik prohlídkových okruhů. Kromě toho cizojazyčného se jedná o klasickou prohlídku, dětskou prohlídku nebo VIP prohlídku. Dospělí platí 110, děti 100 a VIP 700 korun. Často se tady pořádají nejrůznější akce, naposledy jsme psali o slavnostním zahájení sezony. Stále patří Lobkowiczům.

 

Zámek Olešná

Pěkný fotovýlet si můžete udělat na zámek Olešná, naleznete jej ve stejnojmenné obci, nedaleko Rakovníka. Spoustu desetiletí chátral, až Olešnou převzala nová majitelka - Martina Zálešáková. Začala se snažit o celkovou rekonstrukci objektu a jeho zpřístupnění veřejnosti. Nyní je zámek kvůli soudním sporům uzavřen.

Minulý týden jsme vám představili středočeské hrady. Kam na hrad? Vydejte se po stopách králů

Zámek Leontýn

Klasicistní zámek nechal v roce 1820 postavit Egon Fürstenberk. Po dvoru a blízkém lese se původně jmenoval Obora. O 45 let později byl upraven na letohrádek a po Leontýně z Khevenhülleru, manželce Maxe Fürstenberka, přejmenován na Leontýnský zámek či Leontýn. Později byl zvýšen o patro a přestavěn ve stylu romantické anglické novogotiky. V druhé polovině 20. století tady byl umístěn sociální ústav pro mládež, ten je tady už dvaapadesát let.

 

Průhonický zámek

Tady se pořádají nejrůznější konference a svatby, dokonce je zde k dispozici i ubytování. Široká veřejnost může navštívit zdejší park, teď v létě se po něm můžete procházet až do osmé hodiny večerní. A co vstupné? Zaplatíte 80 korun, za děti potom padesát.

 

Zámek Brandýs nad Labem

Tady je muzeum. Restaurované prostory císařských apartmánů brandýského zámku vytváří historickou expozici, která podává věrohodný obraz zámku jako sídla Habsburských panovníků v různých dobách. Najdete tady i vojenskou expozici s historickými uniformami a zbraněmi slavných branejských dragounů. Dostanete se sem každý den (vyjma pondělka) mezi desátou a sedmnáctou hodinou, zaplatíte 80 korun, děti potom o 30 korun méně.

 

Zámek Jemniště

Zámek patří Sternbergům, kterým se zámek navrátil až šest let po revoluci, tedy v roce 1995, a to po necelých 60 letech znárodnění. Zámecká expozice čítá 9 sálů, pokojů a kapli sv. Josefa. Provedou vás tady mezi desátou dopolední a půl sedmou večerní. Zaplatíte 150 korun, za děti do 14 let 80 korun.

 

Zámek Petrovice

Na petrovickém zámku se vystřídalo mnoho šlechtických rodin. Potom přišel socialismus a s ním i znárodnění. Po smrti Vladimíra Zhorského dědí Petrovice jeho žena, ta jej drží až do roku 1941, po její smrti patří, až do  znárodnění v roce 1948, sestře. Dnes je v prostorách zámku obecní úřad.

Fotografie:

wikipedia.com, autor: Zdeněk Fiedler, licence: CC BY-SA 3.0