Památka UNESCO hoří, ze stodoly zbyla doutnající ruina

Památka bude nejspíš úplně zničená
 

Vzácná roubená stodola s oboustranným polygonálním zakončením perny a s vysokou valbovou střechou v obci Ohrobec je chráněnou památkou UNESCO. Bohužel většina stavby se teď stala spíš vzácným popelem.

Stodola o rozměrech 15x10 metrů je dokladem staršího typu venkovské hospodářské zástavby, v tomto regionu unikátní. Bohužel po příjezdu prvních hasičských jednotek už požár zachvátil téměř celou stavbu. "Nedaleko je plastová hala, nejspíš bude také poškozena od zalétávajících žhavých kusů," potvrdil nám informaci mluvčí Středočeských hasičů Ladislav Holomčík. Ukázalo se, že dobře ví, o čem mluví. Škoda na této padesát metrů vzdálené gumotextilové hale se odhaduje na milion korun.

Také požár v Doubravčicích dal nedávno hasičům pořádně zabrat.

Hasiči se ze stodoly snažili zachránit, co se dalo. Zdroj vody brali z místní hydrantové stanice, nebylo třeba ji nijak složitě dovážet. To však bylo zřejmě jedinou výhodou. Na místo dorazil starosta obce, kriminalisté i statik. Právě podle něj je konstrukce vzácné budovy narušena, škody jdou tedy do milionů. 

Dalším krokem bude vypracování znaleckého posudku a poté se rozhodne co, nyní už bohužel s ruinou, bude dál. Příčina požárů zatím není známa a je samozřejmě předmětem vyšetřování jak hasičů, tak i policie. Jedinou dobrou zprávou je, že se vše obešlo bez zranění. V objektu zřejmě nikdo nebyl a nemusel tedy ani vyskakovat oknem nebo volit jinou únikovou cestu.