Vědeckotechnický park spolkne 800 milionů, hotovo bude za dva roky

 

Jestli jste se o vědu nikdy nezajímali, tak teď možná začnete. V Buštěhradu totiž vznikne nový Vědeckotechnický park za 800 milionů korun. Půjde o jeden z nejlepších a nejmodernějších komplexů tohoto druhu v celé Evropě. Otevírat by se mělo v roce 2018.

Často od našich politiků slyšíme, že by se do vědy mělo více investovat. Téměř miliarda, kterou park spolkne, je rozhodně dobrý začátek. Nepůjde však zdaleka jen o výzkumná centra nebo laboratoře.

Součástí dvou čtyřpatrových budov na rozloze 18 tisíc metrů čtverečních budou například i kanceláře nebo podnikatelské inkubátory. "Tento park bude patřit mezi nejlepší evropská centra vědy, výzkumu a vývoje," pochvaloval si generální ředitel společnosti Trigema Marcel Soural. Právě jeho firma už má na "svědomí" Park vědy v Roztokách u Prahy.

Také ve Vestci mají svůj areál pro chytré mozky. Jde o biotechnologický výzkum.

V Buštěhradu však půjde o mnohem větší areál nejen co se týká rozlohy, ale také zaměření. Bude hledat odpovědi na otázky z lehkého průmyslu, tedy například na vývoj a výrobu moderních stavebních materiálů a postupů, na softwarový a hardwarový vývoj nebo vývoj a testování energeticky efektivních pohonných jednotek.

V Buštěhradu to s výchovou talentů evidentně myslí vážně, už od základní školy. 

Výhodou je samozřejmě i sousedství s areálem UCEEB, plně vybavený věděcký komplex počítá i se zájmem domácích a zahraničních firem. "Mohu říct, že už nyní s několika subjekty opravdu jednáme," potvrdil Soural. Uvidíme, jak bude nakonec abiziozní myšlenka uvedena do praxe. Nejednou už se totiž stalo, že z velkých plánů zůstalo jen pár tun popsaných papírů.