Seňorina shání dotace na ojedinělou studii lidí s demencí

Obývák je oblíbenou části Seňoriny. Je v něm obří akvárium a hudba
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Centrum Seňorina poskytuje klientům terapii pomocí EEG Biofeedbacku a spouští jako první na světě studii, která by potvrdila příznivé účinky přístroje na lidi s Alzheimerovou nemocí.

Seňorina je centrum pro seniory, poskytuje různé terapie a snaží se přicházet s inovativního postupy. Momentálně spolupracuje také s EEG Biofeedback institutem. Díky němu mohou nabídnout klientům EEG Biofeedback terapii. Terapie pomáhá učit mozek a pracovat v takových vlnových délkách, které jsou příznivé pro daného člověka.

Funguje velmi dobře na poruchy spánku, poruchy pozornosti, nespavost, výpadky paměti, deprese, hyperaktivitu - protože to všechno závisí na tom, v jakých vlnových délkách mozek běží. Tato metoda se velmi úspěšně používá u epileptiků, ADHD a jiných diagnóz.

 

Na studii potřebuje centrum pro seniory dotace

Metoda se v České republice už používá, zaobírá se jí pan profesor MUDr. Faber, neurolog. “My společně s ním připravujeme studii, která prověří účinky na lidech s Alzheimerovou nemocí. Půjde o zhruba půlroční studii, na kterou momentálně hledáme dotace. Podobná studie ještě nebyla v Česku provedena, nenašli jsme ji ani v zahraničí. Chceme pomocí této studie dokázat a potvrdit pozitivní účinky EEG Biofeedbacku na lidi s Alzheimerovou nemocí,” vysvětluje Mgr. Jarka Švarcbachová, jednatelka Centra Seňorina.

Seňorina je komplexním místem, kde je o seniory dobře postaráno, aniž by se museli hned stěhovat do domova důchodců. Krátkodobé i delší pobyty prospívají seniorům i jejich blízkým. Co týden zde probíhá rozcvička kognitivních funkcí mozku, kam senioři rádi chodí namáhat hlavičku, ale i poznat nové přátele.

 

Jak to vzniklo?

Projekt pro aktivní seniory jsme připravila Jarka Švarcbachová s manželem pod hlavičkou společnosti Seňorina už před lety. “Když jsem se začala zaobírat tím, co senioři ve vyšším věku potřebují, pochopila jsem, že je potřeba přistupovat k lidem individuálně. Senioři se mezi sebou liší stejně jako děti a dospělí - někdo rád cestuje, někdo rád poslouchá hudbu, někdo rád čte. 

Důchodkyně Hanka říká o centru: “Jsem ráda mezi lidma, přináší mi to radost a dobrou náladu, pomáhá mi to i procvičovat paměť. Našla jsem si tady kamarádku, která měla krátce po smrti manžela. Velmi se tady vzájemně podporujeme.”

Lidem, kteří ztrácí svoje JÁ, svou osobnost, protože mají krátkodobé výpadky paměti, se život opravdu ztíží. Je to těžké i pro jejich příbuzné, kteří se bojí, aby se jim bližní neztratili, když půjdou na procházku, nebo aby nezapomněli vypnout plyn, když jsou sami doma,” svěřila ČtiDoma.cz Mgr. Jarka Švarcbachová, jednatelka Centra Seňorina.

 

Lidé s demencí nás nechtějí rozčilovat

V Centrumu Seňorina se snaží pomoci nejen seniorům, ale celým rodinám. Jak říká Jarka Švarcbachová, je potřeba naučit se mluvit s lidmi s Alzheimerovou nemocí správným způsobem, čímž se vyhneme případným nedorozuměním a konfliktům. “Tím, jak člověk s demencí mluví, nás nechce nijak rozčílit ani to nedělá naschvál, ale vlastně to jinak neumí. Je na nás, abychom mu umožnili hladkou komunikaci nebo docílení toho, co potřebuje, včetně hygieny. Naučit se komunikovat s lidmi s Alzheimerovou nemocí je věc, kterou se u nás příbuzní seniorů mohou naučit,” dodává Švarcbachová.

 

Centrum Seňorina je vzdělávací i osvětové. Jednou z nových věcí, která se připravuje, je Montessoriho metodika v péči o seniory. Metoda je známá již spoustu let. Před dvaceti lety se ale přišlo na to, že je velmi účinná i pro lidi s demencí. “Mně to velmi zaujalo, proto jsem se rozhodla v tom pokračovat v Česku. Znamená to, že přistupujeme k člověku s respektem, ať se chová jakkoliv. Protože za chováním je vždy nenaplněná potřeba nebo něco, co mu vadí a neumí to verbálně vysvětlit, což ho rozčiluje. Což máme někdy všichni, že jsme rozčíleni, když něco nemůžeme změnit. Takhle to u té nemoci často funguje,” vysvětluje jednatelka Seňoriny.

 

K seniorům je však zároveň třeba přistupovat s tím, že v sobě mají potenciál. Je třeba hledat, co ještě zvládnou, ne obráceně. “Lidé si často řeknou něco ve smyslu “to už nemůže, to už nedovede, já to raději udělám za něho”, snažíme se ulevovat seniorům, ale oni tím naopak o ty dovednosti, které ještě mají, postupně přicházejí. Montessoriho metodiku chceme určitě šířit do světa, připravili jsme kurz a vydali o tom brožurku,” vysvětluje přístup k seniorům Švarcbachová.

 

  • Vypěstujte si levanduli. Levandule patří mezi nejoblíbenější bylinky. Vyniká svou vůní i léčivými účinky. Vypěstujte si ji a vytěžte z ní co nejvíce.