Hnojte popelem! Kvalitně a zdarma

Hnojivo z dřevěného popela patří mezi nejúčinnější
 

Dřevěný popel v sobě obsahuje velké množství minerálních látek, které prospívají půdě a rostlinám. Při smíchání s kompostem ho zahrádkáři hodnotí jako jedno z nejúčinnějších hnojiv.

Hnojení popelem je pro půdu jedním z nejprospěšnějších druhů hnojení. Popel však nesmí být uhelný, používá se výhradně popel ze dřeva, který v sobě obsahuje vysoké množství minerálů, které půda potřebuje. Použít můžete popel i z dřevěných briket nebo pelet, jsou lisované za studena a nepřidává se do nich žádné pojivo.

Průměrný obsah minerálů  
Ca - vápník (jako CaO) - 30 % a 35 %
K - draslík (jako K2O) - 10 % a 6 %
P - fosfor (jako P2O5) - 3,5 % a 2,5 %

Dřevěný popel kvalitou předčí drahá hnojiva

Pokud doma topíte dřevem, přitápíte dřevěnými briketami v krbu nebo pořádáte táboráky, vyrábíte si vysoce kvalitní hnojivo, které obsahem minerálních látek předčí i mnohá hnojiva z obchodu. V popelu se skrývají vápník, draslík, hořčík a fosfor.

Podle Českého zahrádkářského svazu je použití popela ze dřeva jednoznačně vhodným způsobem hnojení.

Jak hnojit dřevěným popelem?

Dřevěným popelem se nedoporučuje hnojit přímo do půdy, lepší a účinnější je spojit ho s kompostem. Kompost s hnojivem až poté smíchejte s půdou. Minerály se tak naváží na organickou hmotu a společně s dusíkem z kompostu vytvoří super účinné hnojivo. Doporučuje se použít 4 kilogramy popela na 1 metr krychlový kompostu.

Co se všechno musí udělat v červenci na zahradě? Náš zahradní kalendář pokračuje.

Navíc vás toto hnojivo nestojí žádné peníze, buď popel vyhodíte, a nebo zužitkujete na zahradě.

Dusík, fosfor a draslík se v popelu vyskytují v poměru 0:1:2.


Nikdy nehnojte ještě horkým popelem, nechte ho zcela vychladnout a až poté smíchejte s kompostem. Horký popel by nadělal více škody než užitku. Minimálně byste si zničili rostliny, hrozí ale i vypuknutí požáru, a to především v horkých letních dnech.

Popel vyhovuje nejvíce cibulovinám

Hnojení dřevěným popelem prospívá nejvíce cibulovinám, zelenině, ovoci a řadě okrasných rostlin. Například pro jahody, maliny a rybíz je nejlepším hnojivem. Z ovoce si připravte třeba domácí marmeládu, máme pro vás recept od marmeládové mistryně světa.

Plánujete zbavit se plevele? Vyrobte si z něj hnojivo!

Pozor si ale dejte při hnojení kyselinomilných rostlin, kterým by mohl popel uškodit. Popel má pH kolem 12. Vyhněte se tedy rododendronům, azalkám, hortenziím, vřesům, vřesovcům a také borůvkám.