Sedm tipů pro správné zavařování

Zavařujte stylově
 

Správné zavařování se drží několika jasných, přesto důležitých pravidel. Jak se vyhnout vzniku bakterií v zavařenině nebo popraskání sklenic?

Sklizeň ovoce je v plném proudu a vy začínáte mít pocit, že nevíte, kam s ním? Přinášíme vám deset základních tipů, jak ovoce správně zavařit, abyste si na něm mohli pochutnávat po celý rok.

1. Na celém zavařování je nejdůležitější čistota sklenic, víček i zavařovacích gumiček, abyste zabránili vzniku bakterií a plísní. Nádobí tedy nejprve vyvařte ve vroucí vodě a gumičky povařte tři minuty v octové vodě.

Zavařte si domácí marmeládu podle receptu marmeládové mistryně světa.

2. Před plněním sklenic si připravte navlhčenou utěrku. Na ni postavte sklenice a až poté je začněte plnit. Vyhnete se tak jejich popraskání.

3. Sklenice naplňte jeden centimetr pod okraj. Mohlo by se stát, že by se zavařenina dostala ke gumičce mezi víčko a sklenici. V tomto případě by špatně těsnila a marmeláda by se brzy zkazila.

4. Po naplnění pečlivě otřete vršek sklenice, ať na ní nezůstanou zbytky džemu. Než položíte gumičku na víčko, navlhčete ji. Hezky přilne a zaručí vám tak mnohem lepší těsnění.

5. Do zavařovacího hrnce položte rošt a na něj vyskládejte zavařovací sklenice. Nezapomeňte, že voda na začátku vaření v hrnci musí mít stejnou teplotu jako tekutina ve sklenicích.

6. Doba zavařování se počítá až ve chvíli, kdy teplota v hrnci dosahuje teploty, kterou udává recept, podle kterého zavařeninu připravujete.

Kde se vyrábít nejlepší BIO marmeláda? U Šafránky ve Čtyřkolech!

7. Abyste zabránili rozvaření tekutiny, nenechávejte sklenice v zavařovacím hrnci vychladnout. Ihned je vyjměte a ničím je nepřikrývejte.

TIP: Přečtěte si rady, jak správně zavařovat ovoce, maso, polévky či třeba uzeniny nebo pomazánky. 

Podívejte se na další recepty na domácí marmelády.