Zákon pro sestřičky putuje do Senátu. Co na něj zdravotní sestry říkají?

Zákon pro zdravotníky pomůže se vzděláním pracujícím sestrám
 

Návrh zákona o vzdělávání zdravotníků vláda schválila už minulý týden, teď putuje do Senátu. Zákon by měl mimo jiné umožnit sestřičkám rozšířit odbornou způsobilost a vykonávat povolání praktické sestry bez odborného dohledu. Co na připravovaný zákon říkají samotné sestřičky? 

Návrh zákona č. 96/2004 Sb., o nelékařských zdravotnických povoláních vláda schválila už minulý týdenNový zákon by měl kromě jiného

  • rozšířit možnost získání odborné způsobilosti pro výkon povolání všeobecné sestry zkráceným studiem na vyšších odborných školách a pro zdravotnické pracovníky profesí zdravotnický asistent/praktická sestra, porodní asistentka a zdravotnický záchranář;
  • umožnit vykonávat povolání praktické sestry (dosud zdravotnický asistent) bez odborného dohledu, což usnadní začlenění absolventů tohoto oboru do pracovních multidisciplinárních týmů v praxi;
  • rozšířit uplatnitelnost některých zdravotnických povolání v jiných obdobných povoláních (např. zdravotnický záchranář, řidiči vozidla zdravotnické záchranné služby budou na základě svého vzdělání způsobilí k výkonu povolání řidiče dopravní zdravotní služby);
  • stanovit magisterskému vzdělávání v oboru fyzioterapie status specializačního vzdělávání;
  • odstranit podmínku specializované způsobilosti pro výkon povolání bez odborného dohledu u povolání radiologického asistenta, který získal způsobilost k výkonu tohoto povolání podle dřívějších právních předpisů (střední vzdělání ukončené maturitní zkouškou na SZŠ); 
  • zrušit kreditní systém, který sloužil ke kontrole celoživotního vzdělávání, a registraci vázanou na tuto kontrolu, neboť systém se doposud ukázal jako neefektivní.

 

Návrh zákona o nelékařských zdravotnických povoláních byl schválený 27. června. Čtěte také: Sestřičky budeme mít vzdělanější. Vláda schválila návrh zákona. Návrh zákona momentálně putuje do Senátu.

 

„Cílem našeho návrhu je umožnit stabilizaci systému kvalifikačního vzdělávání při zachování jeho kvality, a to především u ošetřovatelských profesí všeobecné sestry, dětské sestry a praktické sestry neboli zdravotnického asistenta. To vše samozřejmě v souladu s aktuálními potřebami v oblasti zdravotnictví,“ sdělil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

 

Co si myslí o plánovaném zákoně sestry?

Kolem návrhu zákona se rozproudila ohnivá diskuze mezi sestřičkami, názory na něj jsou různorodé. 

  • "Mám 20 let praxe, mám klasickou zdrávku doplněnou o Mgr. na Lékařské fakultě IELTS. Přesto si neumím najít práci, kde bych tohle uplatnila. Pracuji jako klasická sestra bez většího finančního i morálního uznání. Jsem z návrhu zákona smutná. Tím ještě více zdegradujeme sestry, které na sobě pracovaly celá léta. Nejde o kvalitu, jenom kvantitu. Co k tomu říct? Děkuji moc, pane ministře!" myslí si Nadia.
  • "Praktické zkušenosti nelze získat na žádné škole a jsou mnohem cennější a v praxi využitelnější než všechna vysokoškolská vzdělání. Uvítala bych možnost zvyšování kvalifikace formou certifikovaných kurzů v daném oboru, ve kterém chci pracovat," uvedla Vendula.
  • "Já mám z toho radost. VOŠZ jsem nedodělala, protože jsem šla na mateřskou a stěhovala se pryč, takže i když mám 5 let praxe u lůžka, mám obavu, jestli se mi po mateřské podaří sehnat práci, protože o ZA nikde nestojí. A dodělávat školu formou denního studia a k tomu chodit na pět dvanáctek týdně je prostě nereálné. Takže za mě super, že nám umožní dodělat vzdělání roční formou," pochvaluje si Jitka.
  • "A kam pak se poděla možnost studia SIP, sestra intenzivní péče? Pro sestřičky po studiu SZS s plánem jít na ARO či JIP to bylo ideální. Dostudovaly po dvou letech, ještě mladé a obdařené praktickými vědomostmi! Zastávám názor, že hodiny ve dnech, nocích i o svátcích nenahradí žádné teoretické biflování historie ošetřovatelství. Až v práci si sestřička vytříbí šestý a sedmý smysl intuice, předvídavosti a logické myšlení. Nechte je pracovat, vydělat a ať se učí v práci. Jsou tam potřeba," myslí si Ivana.
  • "Zastávám názor praxe při studiu, chodily jsme na praxi 2x týdně, měřily teploty a stlaly postele!Špatně! Praxe by měla být souvislá, třeba minimálně měsíc interna, měsíc chirurgie, měsíc geriatrie. ARO, JIP alespoň tři měsíce souvislé praxe, to znamená ODBORNÉ praxe pod dohledem zkušené sestry. Pak se bude novým sestřičkám nastupovat lehčeji, budou připravenější a nebudou tolik utíkat. A platové ohodnocení je základem," myslí si Daniela.