Dodržujte zásady bezpečného koupání. Vodní provoz má svá pravidla

Kdo by se nechtěl v horkém dni ochladit? Je však třeba znát pravidla vodního provozu
 

Koupání je velmi populární prázdninovou zábavou. Znáte ale zásady vodního provozu? Víte, co dělat, když se potkáte s lodí nebo člunem, kam byste měli lodi uhnout? Znalost bezpečného koupání může často zachránit život vám i vašim dětem.

Lidé by zásady bezpečného koupání neměli znát jenom proto, aby se jim něco nestalo. Mohou tak předejít i různým kofliktům, které vyplývají z velké rušnosti na vodě. Plavou zde nejenom lidé a malé děti, ale také čluny, loďky, motorové čluny, samozřejmě větší lodi. Populární jsou i oblíbená šlapadla, řada lidí se ráda potápí a plave na velké vzdálenosti. 

 

Je třeba si uvědomit, že řeky, jezera, nejrůznější vodní nádrže a rybníky nejsou určeny jenom ke koupání a na vodní sporty. Podle českých zákonů jsou především vodní cestou, platí na nich tedy pravidla plavebního provozu, která jsou podobná těm silničním. Když se například střetne plavec se člunem, bude nehoda posouzena podle plavebních předpisů. 

 

Proto Ministerstvo dopravy ve spolupráci se Státní plavební správou připravilo leták, kde jsou shrnuty zásady pro bezpečné koupání a potápění. Znát a dodržovat by je měli úplně všichni. 

 

  1. Ke koupání a potápení si vybírejte takové oblasti, kde není rušný lodní provoz, ať už nákladních, nebo osobních lodí. Vyhnout byste se měli také sportovním a rekreačním plavidlům. Nejlepší je, když je okolí klidné a lodě tam žádné nejsou. Platí to i pro potápění. 
  2. Jestliže plaveme někde, kde jsou lodě a nějaké plavidlo se blíží do naší blízkosti, musíme se mu vyhnout. Nesnažíme se plavidlo přeplavat před jeho přídí, ale držíme se od něj co nejdále a upozorníme na sebe například máváním.
  3. Když se loď přibližuje, plavec neuhýbá směrem na otevřenou vodu, ale směrem k bližšímu břehu. 
  4. Pokud plavete sportovně, více jak 50 metrů od břehu, nejlepší je používat výrazně barevnou čepici na plavání, kterou na sebe upozorníte přijíždějící loď. Upozornit na sebe můžete balónem nebo plovákem oranžové barvy.
  5. Plavci by měli dodržovat bezpečnou vzdálenost od plavidel, jak už bylo uvedeno. Jak velká vzdálenost to má být? Pokud jde o malá a bezmotorová vozidla, tak je to zhruba 3 metry. Pokud jde o malá plavidla s motorem, tak alespoň 10 metrů. Pokud jsou plavidla velká, tak je bezpečné držet se od nich až 50 metrů.
  6. Plavce chrání předpisy. A to tak, že u břehu musí plavidla zpomalit na rychlost 10 km/hodinu. Rychlost mohou zvýšit, až když jsou 50 metrů od břehu (větší plocha) nebo na 25 od břehu (menší plocha). Je to individuální podle plochy vody. 
  7. Pozor, pokud plavete na lehátku nebo kruhu. Musíte dodržovat úplně stejná pravidla jako plavec. 

 

Kde je koupání zakázáno? V blízkosti přístavišť, na trasách přívozů, ve vymezených plochách pro vodní lyžaře a skútry, ve vjezdech do přístavů a přítoků, v blízkosti mostů, v plavebních komorách.

Znát vodní značky se vyplatí