Supí mláďata vychovávají pěstouni

Jedno z mláďat
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Díky tomu, že oba nevlastní sourozence vychovávají pěstouni, mají větší šanci na život ve volné přírodě. Jak to probíhá?

Mládě supa mrchožravého, které se 16. června vylíhlo v Zoo Praha, dostal pěstounský pár Fatima a Cháron. O několik dnů později dostali pěstouni ještě druhé “dítě”, tentokrát až z Francie. Pyšní rodiče přijali obě dvě mláďata za svá.

V pražské zoo nejsou supi jedinou celebritou. Co třeba gepardí rodinka? Foto: Gepardí čtyřka v akci

Mládě, které se vylíhlo v pražské zoo, vážilo pouhých 80 g. Vejce snesla samice Lilly, která ale není ve své známé voliéře. Chovatelé se proto rozhodli nechat mládě vychovat zkušenému pěstounskému páru Fatimě a Cháronovi ve velké voliéře dravců. Čtyři dny po vylíhnutí, kdy mládě vážilo 110 g a dobře přijímalo potravu, bylo podloženo na hnízdo pěstounů. Ti se ho hned ujali a vše probíhalo bez komplikací.

O pár dní později se k pražskému mláděti připojilo i to francouzské. O malého supa totiž rodiče nejevili zájem. Díky odchovu pěstounského páru bude mít mládě větší šanci na zapojení do programu, který supy navrací do volné přírody. Program probíhá v Itálii, kde v loňském roce bylo vypuštěno již celkem 6 supů mrchožravých.