Vedra už v pondělí spláchnou bouřky, dorazí i kroupy a citelně se ochladí

Připravte si bundy a deštníky
 

Víkend vyšel skvěle. Teploty dnes vystoupají přes třicet stupňů, ideální na koupaliště. Už zítra se však počasí radikálně změní. Nejprve přijde teplotní vrchol v podobě až pětatřicetistupňových veder. To pak vystřídají prudké lijáky, bouřky a nejspíš také kroupy. 

Kdo si libuje v teplotních výkyvech, mne si spokojeně ruce. Zatímco zítra se zřejmě budeme většinu dne smažit ve vlastní šťávě, už v úterý to bude i na lehké bundy. A hlavně na deštníky! Teploty totiž spadnou místy i pod dvacítku.

Jak to na našich koupalištích vypadá s kvalitou vody? Mrkněte se.

Podobný ráz počasí by měl pokračovat během celého příštího týdne. Nejchladněji bude podle předpovědí meteorologů ve čtvrtek. Sedmnáct až jedenadvacet stupňů opravdu není zrovna dokonalé a možná si leckdo vzpomene na slavnou větu Rudolfa Hrušínského z Rozmarného léta. 

Příliv teplého vzduchu na naše území tedy skončí zítra navečer. Studená fronta přijde nejprve do Čech a bude postupovat na Moravu a do Slezska. Spolu s ní přijdou intenzivní bouřky a místy i přívalový déšť. Někde tak může spadnout až 40 milimetrů srážek. 

Dost možná nás čekají ještě silnější bouřky, než které Česko zasáhly nedávno.

Pokud máte možnost, určitě schovejte auta do garáže nebo alespoň pod plachtu. Krupobití si nebude vybírat značku ani stáří vozů. Počítejte i se silným nárazovým větrem. Je zřejmé, že konec i začátek týdne, a vlastně ani jeho průběh, nebude zrovna ideální. Na druhou stranu, pokud rádi vyrážíte na houby, v jeho polovině a na konci vás zřejmě čekají doslova žně.