Příroda: Kam na letní procházku? Co třeba Prokopák

Bývalý mlýn
Zobrazit fotogalerii (14)
 

Kam na procházku? Co třeba do Prokopského údolí? Projdete kolem zajímavých lomů, jste chvíli v přírodě a někde možná číhá i vodník!

Na výlet jsme se vydali z Hlubočep a došli na Řeporyjské náměstí, přibližně šestikilometrová procházka je plná zajímavostí a naučných cedulí. Kromě toho, že na chvíli vypadnete do přírody, můžete najít třeba trilobity, pokochat se krásnými skalními útvary, vegetací nebo potkat vodníka.

 

Cest je tady několik a je jen na vás, kterou se vydáte. Já šla tou, která vede co nejvíce mimo „civilizaci“. Tedy žádný asfalt, ale pěkně po polňačce. Nejdříve míjím jezírko. Několik nadšenců se tady ještě před chvílí koupalo. Voda by měla být čistá, vyvěrá zde pramínek. Jezírko uprostřed skal vypadá jako z pohádky.

Kam v létě vyrážíte vy? Zkusili jste už nějaké to koupání? Nebo třeba pořádný výšlap na houby? 

Pohádková je ostatně celá cesta. Navíc tady můžete vidět spoustu starých domečků a chalup. Samoty ukryté mezi stromy vybízí fantazii k tomu, aby si začala spřádat příběhy o tom, co se tady asi tak mohlo odehrávat v minulosti.

 

Budova bývalého mlýna dneska slouží milovníkům paintballu, ale kdo ví, jak si tady statný mlynář žil? Najdete tady i mnohé rybníčky a romantická zákoutí, která nejenže lákají milence, ale určitě v nich musí bydlet již zmíněný vodník.

 

Procházku jsem zakončila na Řeporyjském náměstí. Bylo horko, v neděli jsme mohli naměřit i více než třicet stupňů, aby vzduch v pondělí vyčistila bouřka. Příště se vydám dále a nebo po jiné trase. Prokopské údolí ale rozhodně doporučuji jak milovníkům turistiky nebo lezení, tak těm, kteří mají radši historii. Můžete zde totiž najít třeba i trilobity.

Prokopské údolí leží mezi Jinocemi a Zlíchovem, tedy na Praze 5. Na obou stranách Prokopského údolí, včetně vrchu Děvína a okolních kopců (Dívčích hradů), je vyhlášeno ZCHÚ, a to již od roku 1978. Rozloha celého území je 101,53 ha. Rezervace je součástí Přírodního parku Prokopské a Dalejské údolí, to bylo vyhlášeno roku 1993. Pohybujeme se v nadmořské výšce 220-320 m n. m. A co tady všechno najdete? Například nejrůznější zkameněliny, menší krasové jevy, ale i významné archeologické objekty. Po těžbě různých druhů vápenců zde byla odkryta i centrální část Barrendienu (oblast mezi Prahou a Plzní, na jejímž území je velké množství geologicky a paleontologicky významných lokalit období starších prvohor).