U obce Chyňava hořelo pole, požár se šířil do lesa

 

Každý požár je nebezpečný a ani sami hasiči mnohdy nevědí, jakým směrem se bude šířit a kde všude se objeví další ohniska. Když však hoří pole a plameny se chystají olizovat první stromy v lese, musí být rychlost záchranných jednotek snad ještě větší než obvykle.

Stačí jeden nedopalek cigarety, jedna jiskra z nelegálně rozdělaného ohně (jak ho správně rozdělat v přírodě si můžete přečíst ZDE) nebo třeba zkrat na sekačce a apokalypsa může být na světě. Tím spíš, když je venku kolem pětatřiceti stupňů, pofukuje lehký větřík a všechno je totálně suché. Scénář, který si na vlastní kůži včera navečer vyzkoušelo několik hasičských jednotek během požáru nedaleko obce Chyňava.

Dobrovolní hasiči z Chyňavy zasahovali například i u tohoto požáru.

Místní dobrovolní hasiči u toho samozřejmě nemohli chybět. Nakonec, v obci pořádají pravidelná cvičení a rybník uprostřed vesnice, který se využívá jako čerpací stanoviště, tak znají doslova jako své boty. "Hořely zhruba dva hektary obilí a dva hektary strniště. Hrozilo rozšíření do lesa," potvrdil mluvčí Středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Víte, že v Chyňavě mají cvičené divoké kachny? Nevěříte? Tak se podívejte...

Na místo okamžitě vyjelo několik jednotek dobrovolných i profesionálních hasičů a během několika desítek minut se jim podařilo požár zlikvidovat. Při kontrole termokamerou však byla objevena ještě nějaká ohniska, práce se tak o něco protáhla. "Velitel zásahu zajistil pro jednotky pití, vedro bylo opravdu úmorné," uzavřel Holomčík. 

Jen díky bleskovému zásahu profíků i "dobráků" se oheň nerozšířil a nezpůsobil mnohem větší škody. Příčiny jeho vzniku jsou zatím předmětem šetření. Bohužel často za tím často stojí žhář. Tak jako tomu bylo na Benešovsku, když hořela lesní školka u Jankova.