Čas na sázení macešek je tady. Připravte zahradu na další sezonu

Nepropásněte správný čas pro přípravu macešek
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Půlka července je nejlepší doba pro sázení macešek. Pokud je připravíte včas, můžete se na jaře těšit na zásobu zdravých a rozkvetlých letniček. Před zaséváním semen je potřeba je promnout s jemným pískem.

Macešky patří k nejoblíbenějším letničkám na českých zahradách, terasách i na malých balkónech. Zahrádkáři si této jemné letničky považují především díky mnohostrannému využití. Můžete je také najít v městských parcích, ve formě koberců na záhonech nebo do květináčů na okno. Často se používají i jako dekorativní květiny na hroby.

Nejpříhodnější čas pro sázení je červenec

Macešky neboli violky jsou dvouleté letničky. Pokud se z nich na zahradě chcete radovat příští dva roky, je právě nyní nejvyšší čas si je nasázet.

Semena macešek smíchejte s pískem a jemně je protřete. Naruší se tím tam obal semen a malá

Takhle vám může kvést na zahradě příští rok

rostlinka rychleji vypučí. Semínka můžete vkládar rovnou na záhon. Podrobujete se ale tak riziku, že rostlinka přes zimu vymrzne. Vyhněte se příliš slunnému místu, sluneční žár maceškám nedělá dobře.

My proto doporučujeme zasít semínka do květináče, který před mrazem lehce schováte doma nebo například ve skleníku. Pokud jste se je rozhodli nasázet na záhonek, chraňte macešky mrazuvzdornými foliemi. Ani v zimě nezapomínejte na zálivku, výjimkou jsou mrazivé dny, kdy byste rostlinkám vodou pouze ublížili.

Na výběr je ze spousty barev

Barevných kvítků se dočkáte na jaře

Macešky vysazené v půli července kvetou od března do konce června. Zahrádkářům se povedlo vyšlechtit velké množství odrůd, dosahují výšky od deseti do třiceti centimetrů. Velké květy mohou být bílé, tmavě hnědé, krémové, růžové, modré/fialové, červené, žluté/zlaté, oranžové, zelené nebo i dvoubarevné.

U macešek si dejte pozor především na škůdce. Mezi její největší nepřátele patří slimáci a plzáci. Bojem s nepříjemnými okusovači jsme se zabývali tady.

V zahradnictví si také můžete koupit již vyklíčené rostlinky, je to určitě snadnější možnost. Pozor si ale dejte, abyste kupovali kvalitní a zdravé rostlinky. Měly by mít minimálně 6 pravých lístků.

Jaké máte zkušenosti s maceškami vy? Podělte se o ně s námi do komentáře nebo na e-mail: info@ctidoma.cz!