TIPY: Vypěstujte si přírodní aspirin. Tužebník jilmový zachrání zdraví

Opomíjená léčivka, kterou byste neměli nechat bez povšimnutí
 

Tužebník jilmový je zázračná bylina, na kterou se však často zapomíná. Hravě nahradí aspirin, a to bez vedlejších účinků. Pomáhá proti bolestem, horečce i zánětu očí, který může v letním období způsobit slunce.

Tužebník jilmový je vytrvalá bylina, která je propletená s dlouhou historií přírodního léčitelství. Přesto je však často opomíjená. Pokud se chcete vyhnout lékům zakoupených v lékárně, a přesto své tělo očistit, je tato bylina přímo pro vás. Jeho délka se pohybuje od půl do dvou metrů.

Kořen tužebníku se využívá při výrobě černého textilního barviva.

Účinky aspirinu v přírodním podání

Chlapice, jak se lidově této rostlině říká, obsahuje kyselinu salicylovou. Díky této kyselině se z něho před více než sto lety začal vyrábět hojně využívaný aspirin. Na rozdíl od aspirinu však tužebník nezpůsobuje žádné nežádoucí účinky, pozitivní účinky nemá o nic slabší než jeho chemický nástupce.

Tužebník vám zaručeně pomůže od horečky, dny, revma, revmatismu, revmatoidní artritidy a kožních nemocí. Uleví při chřipce, bolestech hlavy i zubů. Pomůže při léčbě zánětu očí, vyčistí krev, zlepšuje látkovou výměnu a zklidní žaludeční problémy. Jeho antibakteriální a hojivé účinky se používají k hojení ran.

Pomáhá hojit rány a odřeniny.

Na zahradě mu připravte vhodné podmínky, odmění se

Tužebník je vlhkomilná rostlina, která má ráda přímé slunce, ke správnému růstu potřebuje minimálně polostín. Při dodržení těchto dvou podmínek tužebník můžete lehce pěstovat na zahradě. 

Pokud byste se pro něho vydali do přírody, najdete ho většinou na vlhkých březích vodních toků a jezer, na vlhkých loukách, prameništích, v řídkých křovinách a na nezastíněných místech lužních lesů.

Chcete si v létě užívat přírody, ale trápí vás alergie? Pořiďte si bylinu rýmovník!

Pro přípravu nálevu používejte květy

V léčitelství se používají drobné kvítky

Tužebník se používá zevně pro léčbu ran, vniřně ho používejte pro očistu organismu. Pití tužebníkového nálevu zklidňuje a hojí žaludeční stěny.

Na přípravu nálevu používejte květy z tužebníku. Dejte si pozor, aby se květy nezapařily, proto je sbírejte pokud možno za sucha. Nasbírali-li jste si více květů, než spotřebujete, nebojte se je nasušit. Ani po usušení neztratí léčivé účinky.

Na čaj z tužebníku je potřeba polévková lžíce květů z tužebníku. Květy spařte 250 mililitry horké vody a nechte minimálně patnáct minut vylouhovat. Čaj pijte třikrát denně.

Studený přefiltrovaný nálev se používá především pro výplach očí. Polévkovou lžíci květů zalijte 250 mililitry studené vody a nechte louhovat do druhého dne.