Krásná zpráva, 4 klisny koně Převalského odjely do Mongolska!

Jde o již šestý let koní do Mongolska
Zobrazit fotogalerii (4)
 

V sobotu 16. července odletěli koně do Mongolska. Cestují sem již pošesté! Proč? A jakou roli tady hraje Zoo Praha? 

Již pošesté odstartoval v sobotu ve krátce po druhé hodině odpolední vojenský letoun CASA se čtyřmi klisnami koně Převalského na palubě. Vyletěl z pražských Kbel a mířil do západního Mongolska. Koně čeká téměř šest tisíc kilometrů dlouhá cesta, Zoo Praha sem dopravila ve spolupráci s armádou již devatenáct koní. Letošní transport bude o hodně náročnější než pět předchozích, protože podle plánu by CASA měla v Mongolsku přepravit do Gobi B ještě další čtyři koně z národního parku Khustain Nuruu.

„Dnes odstartujeme z Kbel pošesté. Ale tentokrát nejenže chceme do Gobi přepravit čtyři koně Převalského z evropských zoologických zahrad, nýbrž také čtyři jedince z národního parku Chustaj. Půjde tedy o zdvojený návrat divokých koní. Máme toho velmi mnoho za sebou – a přitom je ještě všechno před námi. Držte nám, prosím, palce!“ sdělil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek těsně před odletem.

V zoo se pořád něco děje. Slyšeli jste už například o tom, že i ptáci, v tomto případě dravci, mohou mít své pěstouny? Supí mláďata vychovávají pěstouni

Sobotní odlet čtyř klisen koní Převalského do Mongolska proběhl bez jakýchkoliv problémů a dle časového harmonogramu. Tým odborníků začal s přípravou v Dolním Dobřejově v 6 hodin ráno, v 7 hodin a 47 minut již byla v přepravní bedně první klisna jménem Nara. Na cestu do Prahy vyrazil konvoj v půl jedenácté a o hodinu později dorazil na letiště Kbely.

Na kbelském letišti koně na dalekou cestu vyprovodili prof. Ing. Eva Kislingerová, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy (zřizovatele Zoo Praha) pro oblast finanční politiky, velvyslanec Mongolské republiky Dorjadamb Zumberellkham a velitel 24. Základny dopravního letectva plk. Ing. David Klement.