Výlet na kole? Jedině na Karlštejn!

Vydejte se na Karlštejn na kole
 

Vydejte se na výlet na nejznámější český hrad. Auto nechte odpočívat v garáži a sedněte na kolo. Ne nadarmo se říká: ve zdravém těle zdravý duch.

V létě mají cyklisté žně. Deště ustoupily, a tak je nejvyšší čas vytáhnout kolo a dát si pořádně do těla. Nejlepší výlety jsou takové, které mají směr a cíl. Proč se tedy nevydat na kole k nejznámějšímu hradu v Čechách, kam jezdíval s oblibou sám Karel IV.? Vyšlápněte si na Karlštejn, ať už sami, s partou nebo s rodinou.

Hrad Karlštejn byl založený v roce 1348 a zaujímá mezi českými hrady zcela výjimečné postavení. Byl vybudován českým králem a římským císařem Karlem IV. jako místo pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů. V roce 1355 již Karel IV. pobýval na hradě, dohlížel na jeho dostavbu a na výzdobu interiérů, především hradních kaplí. Stavebně byl hrad dokončen v roce 1365, kdy byla vysvěcena Kaple sv. Kříže ve Velké věži.

Z Radotína po červené turistické značce

Než se na výlet vydáte, je dobré si říci, jak dalece sahají vaše fyzické schopnosti. Trasu na Karlštejn zařazujeme pro pokročilé cyklisty.

Náš výlet začíná v Radotíně. V jeho centru se napojte na červenou turistickou značku, která vás postupně dovede až k majestátnímu Karlštejnu. Už při cestě z Radotína se ale pěkně zapotíte, čeká vás poměrně velké stoupání, nezapomeňte tedy dostatečné množství vody.

Červená značka vás povede většinu trasy po lesích, jako jsou Vonoklasy, Karlík nebo Mořinka. Právě Mořinka je poslední náročný bod před příjezdem do Karlštejna. Po vyjetí nepříjemného kopce lehce sjedete lesíkem ke Karlštejnu.

Co na Karlštejně? Oběd, kafíčko a prohlídka hradu

Až dorazíte na Karlštejn, zaparkujte kola a dopřejte svému tělu oddych. Zajděte si na oběd či na kávu do podhradí a navštivte hradní prohlídku. Pokud máte s sebou menšího psa, který se vejde do tašky, může si hrad prohlédnout zevnitř společně s vámi. Střední a velká plemena do hradu bohužel nepustí a budou muset počkat venku.

Kam na nejchutnější zmrzlinu v kraji? Přehled těch nejlepších míst!

Všechny cesty vedou na Karlštejn, i z něho

Pokud jste z náročnější trasy unavení, můžete si cestu zpátky ulehčit jízdou po silnici. Z Karlštejna se dostanete do Hlásné Třebáně, poté do Řevnic, do Letů a až Dobřichovic. Před sebou máte ještě Všenory a Dolní Mokropsy, ze kterých už sjedete do Radotína.

Máte-li po ranní jízdě sil na rozdávání, vydejte se na zpáteční cestu trasou, kterou jste do podhradí dorazili.