Káva z Vietnamu, kterou budete milovat

Tak vypadá kontrola kvality
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Jaká káva je ta pravá? Nejlepší a nejvoňavější je ta, kterou si sami namelete. Dobrá zrnková, poctivě pražená. Už jste slyšeli o pražírně DakLak?
 

Pražírna DakLak vznikla vlastně náhodou. V roce 2012 se zakladatel a ředitel firmy Tuan setkal se spolužákem po 20 letech. To byla chvíle, kdy se dozvěděl, že je jeho kamarád starosta malé obce produkující kávu.

Chvíli nato ji navšítil a následně se dozvěděl, že ačkoliv je Vietnam druhým největším dovozcem kávy na světě, málokdo o vietnamské kávě slyšel. V čem tkví hlavní příčina toho, že o ní lidé příliš nevěděli? Za vším stála kvalita! Vietnamská káva byla ve většině případů méně kvalitní než káva ze zemí, jako je Brazílie, Kolumbie či Etiopie.

Tuan se pověst vietnamské kávy rozhodl změnit, a tak začal hledat způsob, jak zlepšit její jméno. Také chtěl vytvořit kávu, která by byla silná a dokázala pořádně nakopnout. “Už od začátku jsme tedy šli jiným směrem než ostatní pražírny výběrové kávy,” říká syn majitele a zakladatele pražírny DakLak Tony.

V rámci Firmy jsme psali například o nejlepší marmeládě od Šafránky nebo o dovozu biopotravin. Četli jste to?

Průlom nastal v roce 2013, kdy se Tuan seznámil s Robertem Trevisanem, jedním z největších odborníků na kávu v České republice. Roberto provozuje školu kávy v Praze, která každoročně vychová stovky baristů. “Roberto s námi procestoval Vietnam a pomáhal nám s degustací a výběrem kávy,” pokračuje Tony.

“Po procestování Vietnamu jsme v tomtéž roce našli kávu, která předčila naše očekávání. Tato káva představovala kombinaci síly, chutě a historie. Káva byla vždy ručně vybírána, aby se vybraly jen ty nejzralejší plody. Mimo jiné v sobě skrývala nesmírně chuťově bohatý a aromatický potenciál,” dodává Tony.

Pražírnu DakLak, která nese jméno po provincii, z níž pochází, založili právě v tuto chvíli. V okamžiku, kdy po dlouhé cestě našli to, co hledali - tu nejlepší kávu.