Volnočasový areál Vrchbělá nabídne kilometry in-line stezek i zoo pro děti

Areál Vrchbělá je konečně zpřístupněný
 

Volnočasový areál Vrchbělá se pro sportovní nadšence otevře poslední týden v srpnu. Připravené jsou in-line stezky, rozhledna, děstské hřiště, zoo, hotel i restaurace.

Dlouho očekávané slavnostní otevření volnočasového areálu Bělá pod Bezdězem má konečně stanovený termín. Pro návštěvníky bude oficiálně zpřístupněný 25. srpna za přítomnosti premiéra Bohuslava Sobotky.

„Od 1. srpna bude na Vrchbělé po dobu zhruba tří týdnů probíhat zkušební provoz, během něhož chceme odstranit všechny případné nedostatky tak, aby mohl areál po jeho spuštění 25. srpna již plně sloužit veřejnosti bez jakýchkoli nedostatků,“ informoval středočeský hejtman Miloš Petera.

V Bělé pod Bezdězem se nachází detenční tábor. Jak to tam chodí a jak se k uprchlíkům staví obyvatelé města?

Pro veřejnost bude ale již od prvních srpnových dnů zpřístupněna rozhledna, dětské hřiště a in-line stezky a postupně bude nabíhat i provoz ostatních objektů.

Vybudování areálu předcházel pyrotechnický průzkum

Nový multifunkční areál je vybudován na místě bývalého vojenského prostoru Ralsko. Než bylo možné ho proměnit na moderní sportovně-rekreační centrum, musela předcházet celková revitalizace území. Podle vedení kraje bylo zapotřebí provést pyrotechnický průzkum, odstranit nalezenou munici a ekologickou zátěž. 

Provedly se také demoliční práce objektů, které se v areálu původně nacházely. Kvůli nutnému vypořádání majetkových poměrů s vlastníky se projekt připravuje již šest let, tedy od roku 2010.

Areál Vrchbělá se po letech konečně otevře pro veřejnost

Návštěvníci se mohou těšit na sportovní využití i na dětskou zoo

Šedesát hektarů rozlehlý areál nabídne návštěvníkům 7,2 kilometrů in-line stezek, vyhlídku z nově postavené rozhledny, lanové centrum, velké dětské hřiště se sociálním zázemím i možnost navštívit malou dětskou zoologickou zahradu. Zázemí sportovně-turistického centra pak nabízí hotel s restaurací, který bude provozovat společnost AUTOSPORT PROMOTION. Ubytovat se lze i v přilehlém kempu.

„Do budoucna bude možné areál využívat i pro koncerty a větší sportovní akce,“ očekává od nového sportovního zařízení náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Karel Horčička s tím, že návštěvnost bude jistě vysoká, neboť jde o naprosto ojedinělý koncept, který zatím nemá v Čechách obdoby. Podle Hořčičky by měl být areál využíváný pro celoroční sportovní aktivity. Hlavní nápor však očekávají od jara do podzimu, kdy většina lidí využívá dobrých klimatických podmínek k větší aktivitě i získání nových zážitků.

Náklady překročily dvě stě sedmdesát milionů korun

Celkem Středočeský kraj ve Vrchbělé proinvestoval dvě stě sedmdesát dva milionů korun, z toho sedmdesát pět milionů pokryla dotace z Regionálního operačního programu Střední Čechy. Správu areálu dostala na starost Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje.