Jsou malí, ale šikovní. Zatočte s mravenci jednou provždy!

Vystrnaďte mravence z vašeho domova jednou pro vždy
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Útočící mravenci nás dokáží rozpálit do běla. Než se rozhodnete použít chemické přípravky, zkuste léty ověřené babské rady. Aromatické bylinky nebo rozsypaný hřebíček odstěhuje mravence, než se nadějete.

Malinkatí protivové, kteří dokážou znepříjemnit život každého z nás. Většina z nás má pro ně jiná hezká oslovení, která ale raději nebudeme publikovat. Mravenčí invaze útočí v houfu a je nevyzpytatelná. Pokud se jim u vás zalíbí, nastěhují do vašeho domova celý mravenčí klan.

Mravenci přichází za sladkou kořistí

Začne to jedním, přijdou jich stovky

Tyto potvůrky se od sebe liší barvou i velikostí, jedno mají ale společné. Do našich domovů přicházejí především kvůli špatně uzavřeným nádobám s cukrem či jinými sladkostmi. Rádi se zaboří i do mouky nebo do krupičky. Dbejte tedy na pečlivé uschování potravin, kterou jsou pro výborný mravenčí čich magnetem.

Mravenci se nejčastěji vyskytují poblíž oken a venkovních dveří, odkud čerpají teplo. Pokud je omylem nalákáte připravenou stravou, určitě nepohrdnou a jistě ještě přivedou všechny strýčky a tetičky na luxusní hody.

Zbavte se jich přírodní cestou

Babské rady jsou již léta právem osvědčené. Připravte nezvaným mravenčím hostům koktejl z věcí, které jim nevoní. Překvapí vás, jak rychle se odstěhují.

Mravenci umí nadělat neplechu

Ačkoli se nezdají, jsou mravenci pěkně vybíraví. Nemají rádi silné vůně bylinek a koření. Dostávají-li se k vám domů oknem, pěstujte na parapetu mátu. O pěstování máty si přečtěte více. Výborným pomocníkem je i majoránka nebo bazalka. Zkuste položit na místa zasažená mravenci celé kusy skořice.

Dobrovolnému odchodu mravenců pomůže i rozsypání kuchyňské soli, pepře, kypřicího prášku, pálivé papriky. Podle zahrádkářky Aleny pomáhá i zubní pasta.

Největším nepřítelem mravence je hřebíček

Za nejúčinnější metodu v mravenčím boji se jednoznačně považuje použití hřebíčku, který mravenci opravdu nesnáší. Nasypte hřebíček do rohů oken i do míst, kde se mravenci vyskytují. Se spokojeným pohledem budete moci pozorovat jejich postupné mizení.

Chemické prostředky používejte jako poslední možnost

Alternativou k přírodním prostředkům jsou chemické prostředky proti mravencům. Většinou jsou k dostání v prášku bílé nebo modré barvy. Můžete si pořídit ale i gelovou variantu. S použitím těchto prostředků buďte opatrní, především pokud máte doma malé děti nebo domácí zvířata, která ráda cokoli ochutnávají.

Dvouletý chlapec vypil čistič odpadu, následky jsou tragické.