Foto: Návrat "převaláků" do přírody! Viděli jste to?

Transport byl zahájen v šest ráno místního času
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V rámci letošního zdvojeného transportu koní Převalského probíhá ve čtvrtek v Mongolsku přeprava čtyř „převaláků“ z národního parku Khustain Nuruu poblíž Ulánbátaru do přísně chráněné oblasti Gobi B na západě Mongolska.

Transport byl v národním parku Khustain Nuruu zahájen ve čtvrtek po šesté hodině místního času. Tým Zoo Praha ve spolupráci s místními strážci postupně do přepravních beden naložil čtyři koně: hřebce Hustaie a klisny Funny, Arvin a Bebe.

V deset hodin a čtyřicet minut (m. č.) se kolona aut vydala terénem na cca devadesát kilometrů dlouhou cestu. U nájezdu na asfaltovou silnici před Ulánbátarem čekala dopravní police, která konvoji poskytla doprovod až na letiště.

Z pražské zoo odjeli "převaláci" už minulý týden. Krásná zpráva, 4 klisny koně Převalského odjely do Mongolska!

Po krátké tiskové konferenci byly bedny s koňmi naloženy do armádního letoun CASA, který na letišti v Bulgan Sumu přistál v půl jedné místního času. Koně byli opět přeloženi na nákladní auta a čeká je poslední úsek cesty do Gobi B.

"Umístit tyto koně do přepravních boxů bylo - jak jsme ostatně očekávali - poněkud složitější, než tomu bylo u klisen ze zoologických zahrad," poznamenal k náročné akci ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.