HIT LETOŠNÍHO ROKU: Upečte si domácí Lussekatter

Lussekatter nesmí ve vašich receptech chybět
 

Nebaví vás už klasické bábovky a chcete zkusit něco originálnějšího? Upečte si doma švédské Luciiny koláčky. 

Švédské pečivo se stalo hitem letošního roku. V Čechách mu říkáme Luciiny kočičky nebo koláčky, typickým je pro něj šafrán.

Které suroviny potřebujete?

500 g pšeničné hladké mouky

100 g másla

200 ml mléka

50 ml smetany na šlehání

2 vejce

42 g droždí

0,1 g šafránu

1 lžíce kardamomu

sůl

rozinky

Upečené jsou za patnáct minut

Ze všeho nejdříve si připravte kvásek. Do vlažného mléka rozdrobte čerstvé droždí. Poté přidejte přibližně dvě lžíce cukru. Kvásek nechte kynout v teple minimálně deset minut. Zatímco vám kyne kvásek, můžete pokračovat v přípravách. Do smetany vmíchejte šafrán a rozpusťte máslo. 

Do mísy prosejte mouku, do které přidejte rozpuštěné máslo, smetanu se šafránem, vejce, cukr, kardamom a nakonec kvásek a sůl. Vypracujte hladké těsto a nechte hodinu kynout.

Z vykynutého těsta vyválejte tenké proužky a smotejte je do esíček, které jsou pro Luciiny koláčky typické. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem, nakonec je posypte rozinkami.

Pečte v předehřáté troubě na 200 °C, po patnácti minutách jsou hotové.