Vražda na Andělu: Do Bohnic se chystá kontrola, kdo udělal chybu?

Kdo může za zbytečnou smrt?
 

Byla smrt čtyřiapadesátileté ženy, kterou ubodala jen pár hodin předtím z psychiatrické léčebny propuštěná útočnice, chybou bohnických lékařů? Nebo šlo o běh faktorů, kterým prostě nešlo zabránit? I na to má odpovědět kontrolní tým ministra zdravotnictví.

Jisté je, že vražedkyně svůj čin plánovala dlouho. O něco podobného se pokusila jen pár týdnů předtím v jedné kavárně na Praze 5, kde se pokusila uškrtit náhodnou návštěvnici podniku. Tenkrát jí to nevyšlo, napodruhé už byla bohužel úspěšnější. Kdo nese vinu? Policie, která včas nezasáhla? Nebo snad lékaři z Bohnic, kteří ji nechali z léčebny odejít?

Ochrana týraných je prý nedostatečná, tvrdí Zdeněk Macura.

Nutno říct, že žena se léčila dobrovolně. Nic neměla soudně nařízeno, vše tedy záviselo jen na její vůli. Přesto bylo možné jí v odchodu zabránit, pokud by doktoři zaznamenali něco, co by mohlo znamenat nesrovnalosti v jejím chování. To se však podle ředitele psychiatrické léčebny nestalo. "Pacientka byla propuštěna ve stavu, který nenaznačoval nic, co se za pár hodin stalo," má jasno ředitel nemocnice Martin Hollý. 

Také policista může udělat chybu. Tento nechal řídit služební vůz civilistu.

Přesto i on nařídil interní šetření. Ještě dál jde ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Ustanovil totiž kontrolní tým, který v Bohnicích prošetří její dosavadní postup v případě v případě ženy, která na Andělu ubodala svoji náhodně vybranou oběť. 

Vedením tříčlenné skupiny byl pověřen náměstek ministra pro ekonomiku a přímo řízené organizace Petr Landa, dalšími členy skupiny jsou ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl a ředitelka Odboru zdravotních služeb MZ ČR Martina Novotná. Úkolem týmu je na místě shromáždit informace o postupu nemocnice. Další podrobnosti nechtějí ministerstvo zdravotnictví ani policie sdělovat. Všichni si tak zřejmě musíme počkat až na konec vyšetřování.