Co je zakázáno si přivést z dovolené?

Za dovoz předmětu s kulturní hodnotou můžete dostat obrovskou pokutu
 

Polovina léta je za námi a řada lidí už byla na dovolené. Přivezli jste si také z dovolené nějaký ten suvenýr? Zpozorněte, ne všechno je dovoleno dovážet. Kontrolují se léky, rostliny, domácí mazlíčci, ale i peníze, ke kterým nemáte doklad. 

  • Peníze do 10 tisíc EUR

Kdo by si nevzal na dovolenou peníze do zásoby. Jenže jakmile přejdete hranice s peněženkou převyšující 10 tisíc EUR, jste povinni oznámit to písemně celnímu úřadu – s jakými penězmi vycestujete, s jakými se vracíte (ve které měně). Platí to i pro cestovní šeky a jiné peněžní poukázky směnitelné za hotové peníze, cenné papíry a další investiční nástroje v hodnotě převyšující 10 tisíc EUR.

 

  • Potraviny, které nejsou povoleny

Snad každý si na dovolené nakoupí nějaké to jídlo, které pak převáží zpět do Čech. Zakázané jsou však některé potraviny. Třeba listy pepře betelového („piper betle“) a potraviny obsahující pepř betelový pocházející nebo odesílaný z Bangladéše. A dále pak sušené fazole pocházející z Nigérie (deklarované kódem KN 0713 35 00, 0713 39 00 a 0713 90 00).

Zvláštní podmínky se vztahují na potraviny dovezené z Číny, Ukrajiny, Indie. V případě Ukrajiny je to slunečnicový olej, v případě Indie např. Guaranová guma, u Číny je to více potravin, mezi jinými rýže a mléko, které může být potenciálně kontaminované melaminem.

Seznam zakázaných potravin nebo potravin se zvláštními předpisy se neustále rozšiřuje postupně tak, jak hygienici odhalují závadné potraviny. Není tedy na škodu nechat si dovezenou potravinu překontrolovat hygienikem dobrovolně.

 

  • Léky

Koho by napadlo, až se bude vracet z dovolené, že budou celníci kontrolovat osobní lékárničku. Možná to zní nadsazeně, ale není to daleko od pravdy. Léky, které se prodávají v jiných zemích EU, mohou být dováženy do Česka pouze v objemu, který odpovídá běžné osobní spotřebě po dobu trvání cesty za účelem dovolené, návštěvy a podobně.

Kdybyste si chtěli dovézt léky ze zemí třetího světa, už musíte mít „povolení k výrobě léčivých přípravků“. Dovézt si mohou léky pouze ty osoby, kterým byla tato činnost povolena SÚKLem v případě humánních léčiv, ÚSKVLem v případě veterinárních léčiv.

 

  • Suvenýry s kulturní hodnotou

Co je nebo není předmět kulturní hodnoty? Mohou to být přírodniny, lidské výtvory významné pro historii, literaturu, umění nebo vědu. Pokud si nějaký suvenýr chcete dovézt domů, musíte mít osvědčení, které potvrdí, že nejde o předměty prohlášené za kulturní památku. To je možné provést na základě písemného posouzení oblastního archivu. Osvědčení vydávají na základě žádosti a za poplatek odborné organizace jako muzea, galerie, ústavy a podobně.

 

  • Rostlina či zvířátko?

Přivézt si domů zvíře nebo rostlinu je dost zapeklité, obzvláště ze zemí třetího světa. Psi, kočky a fretky mohou být dováženi ze třetích zemí pouze přes veřejná mezinárodní letiště, vojenská mezinárodní letiště nebo neveřejná mezinárodní letiště uvedená v seznamu schválených míst vstupu pro dovoz zvířat v zájmovém chovu. Zvířata z některých států musí být identifikována, očkována proti vzteklině, mít veterinární osvědčení a někdy musí být doprovázena i pasem. A třeba dovézt ptáka můžete jen přes letiště v Ruzyni. S rostlinami je to též komplikované, mohou obsahovat řadu škodlivých organismů.